Hlavní obsah

Životickou tragédii na Karvinsku si lidé stále připomínají

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životická tragédie je spjata se dnem 6. srpna 1944, kdy gestapácké komando vyvraždilo 36 životických občanů. Byl to trest za partyzánskou akci, při které byli v obci Životice na Karvinsku zastřeleni tři příslušníci gestapa.

Foto: Josef Zajíc

Památník Životické tragédie .

Článek

Životice jsou od roku 1960 součásti statutárního města Havířov v okrese Karviná v Moravskoslezském kraji.

"S událostmi v Životicích je úzce spojena odbojová činnost jediné diverzní a sabotážní skupiny Zemské armády (Armia Krajowa, AK), která působila v dnešní české části Těšínska. Právě její ozbrojené střetnutí s příslušníky gestapa ze dne 4. srpna 1944 v hostinci Isidora Mokrosche v Životicích se pro nacisty stalo záminkou ke krvavé odplatě, jež postihla nevinné obyvatele Životic a okolních obcí," píše ve své publikaci Svědectví ze Životic Mečislav Borák (kniku vydalo Muzeum Těšínska v roce 1999).

Odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Již 5. srpna 1944 probíhaly v budově české školy v Životicích a na blízké četnické stanici v Dolních Bludovicích výslechy svědků přepadení. Životice byly gestapem kompletně obklíčeny.

Dne 6. srpna 1944 občany Životic a okolních obcí stříleli bez ohledu, zda měli s událostí něco společného. Jako první byl zastřelen Josef Kubiena podobně jako další bludovští občané bydlící na kopci v blízkosti Životic. Mnoho mužů bylo zastřeleno na cestě z práce domů. Na těchto místech stojí dodnes památníčky nevinných obětí. Bylo zastřeleno 36 občanů, kteří neprokázali německou státní příslušnost. Zavražděno bylo 28 Poláků a 8 Čechů.

Na památku nevinně zastřelených občanů byl v Životicích 25. září 1949 slavnostně odhalen pomník obětem tragédie. V roce 1982 byla zahájena výstavba nového muzejního objektu v Životicích u pomníku obětem tragédie. Památník životické tragédie byl vybudován k uctění obětí nacistické likvidační akce, která proběhla v srpnu 1944.

Každoročně se u životického památníků ve výročních dnech válečné tragédie koná mírová slavnost. Pietní shromáždění věnované 68. výročí popravy 36 občanů Životic a okolních obcí hitlerovskými okupanty se bude konat 11. srpna v 10 hodin u Výstavní síně v Životicích.

Zdroj: Mečislav Borák, Svědectví ze Životic (Těšínsko za druhé světové války a okolnosti životické tragédie), Muzeum Těšínska, Český Těšín

Další podrobnosti: www.muzeumct.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám