Hlavní obsah

Žirafí mládě dostalo jméno po nejlepším českém reprezentačním kanonýrovi

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříměsíční žirafí mládě z olomoucké zoologické zahrady bude už navždy spojeno s českým fotbalem. Národní tým před několika dny pokřtil samečka podle svého bývalého hráče, nejlepšího kanonýra české reprezentační historie Jana Kollera.

Foto: olomouc.eu
Článek

Nebude se však jmenovat Honza, ale Dino, jak zní přezdívka hráče, který byl výjimečný nejen svým střeleckým apetitem, ale rovněž vysokým vzrůstem. 

Když se Jan Koller dozvěděl o nápadu dát malé žirafě jméno podle jeho fotbalové přezdívky, neváhal ani chvíli. „Zvířata mám rád a žirafy zvlášť. Tady v Monaku s dcerami také navštěvujeme zdejší malou zoo, v Česku jsme byli naposledy loni v létě v pražské Troji, kterou jsme měli nedaleko od našeho domu,“ připustil, že náklonnost ke zvířatům se zvýšila i díky jeho ratolestem.

Myšlenka pojmenovat mládě Dino ho pobavila a potěšila současně. „Je fajn, že si doma stále vzpomenou na dobu, kdy jsme hráli za národní tým. Snad jsme s klukama něco pěkného odehráli, jsou to fajn vzpomínky,“ vzkázal ze svého monackého bydliště dne už legendární kanonýr.

Narážky na vysokou postavu ho doprovází celý život. „Přezdívka Dino ke mně patřila po většinou mé hráčské kariéry. Přišil mně jí už ve sparťanském béčku brankář Jirka Gabriel. Snad podle filmu Jurský parky, který tehdy frčel – tam bylo dinosaurů hodně... A protože i v zahraničních klubech byli takřka vždy čeští spoluhráči, rychle se uchytilo i tam. Slyšel jsem na to,“ zavzpomínal rodák ze Smetanovy Lhoty.

Křtu se kvůli povinnostem v Monaku nezúčastnil, slíbil ale, že se do ZOO Olomouc určitě i s rodinou přijede podívat. 

Olomoucký Dino je bojovník

Malý Dino je už také velkou individualitou. Je jediným mládětem, které se žirafám v Olomouci vloni narodilo. Matka Samantha (*2004, Olomouc) a otec Marc (*2004, Arnhem, Holandsko) se tímto samcem zasloužili o již 53. mládě žirafy Rothschildovy ze zdejšího chovu.

Matka krátce po porodu onemocněla a byla pro ni náročná i starost o mládě, kterému nemohla poskytnout dostatek mléka. Mládě se ale předvedlo jako bojovník. Pro bojovníky je příznačná i tvrdohlavost, a tak malý samec vyzkoušel odolnost ošetřovatele, který jej přikrmoval. Gumový dudlík odmítal, stejně jako se mu nelíbilo pití z láhve. Ani jeden z nich se ale nevzdal - ošetřovatel Vidlář, ani malý samec. Po dvou měsících trpělivé práce však bylo možné přejít na potravu dospělých žiraf. Dino vyhrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám