Hlavní obsah

Zimní program města Ostravy se zaměřuje na pomoc bezdomovcům

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problematika bezdomovectví se dotýká všech větších měst v ČR včetně Ostravy. S ohledem na tuto skutečnost město Ostrava již od roku 2003 spolupracuje s různými organizacemi na vytvoření komplexní sítě sociálních služeb a souvisejících aktivit prostřednictvím metody komunitního plánování.

Foto: Josef Zajíc

Problematika bezdomovectví. Zimní program města Ostravy. 8.1.32016. Lokality na území městského obvodu Ostrava - Jih.

Článek

V rámci Zimního programu města Ostravy se specializované sociální pracovnice Úřadu městského obvodu Ostrava - Jih Bc. Jana Šťastová a Karina Polášková, DIS - vydaly v pátek 8. ledna spolu s Mgr. Michalem Mariánkem, náměstkem primátora města Ostravy, a sociálním pracovníkem magistrátu Mgr. Petrem Habranem na povánoční návštěvu odlehlých míst v terénu, kde žiji komunity bezdomovců.

„Terénní návštěvy v místech odlehlých v městském obvodu Ostrava-Jih děláme pravidelně. Vyhledáváme a kontrolujeme stávající lokality, kde venku bez jiné pomoci žijí lidé bez domova. Právě v rámci Zimního programu města Ostravy chodíme častěji do terénu, abychom viděli, jak momentálně žijí. Snažíme se jim pomoci. Radíme, jak si udělat potřebné doklady, aby mohli dostávat sociální dávky, aby měli určeno místo pobytu, bez kterého nedostanou ani doklady ani sociální dávky. V současné době pracujeme s 35 bezdomovci, o kterých víme, kde žijí, a jsme s nimi v kontaktu,” informovala Bc. Jana Šťastová.

Obě specializované sociální pracovnice navštívily čtyři lokality, ve kterých se pohybovalo zhruba 24 lidí, kteří si vybudovali zázemí pro svůj život venku v terénu.

„Do této situace jsem se dostal vlastní vinou. Mám 42 let, přítelkyně 43 a "klukům", kteří tu jsou s námi, je 60 a 50 let. Rozumíme si a tak tu nějak žijeme," řekl pan Miroslav.

„I já jsem se sem dostal vlastní vinou, ale snažím se hledat si práci. Náš denní život? Ráno vstaneme, zatopíme si, nakrmíme psy, jdeme na dřevo, čumíme na televizi, a někdy se i ožerem," prohlásil s úsměvem pan Karel.

„Ano, máme televizi i mobily. Nabíjíme je pomocí autobaterie. Tak se to opakuje každý den. Například já se teď obleču do civilu, zajdu na pracák a budu hledat práci. Jde to ovšem ztěžka ji sehnat. My tady žijeme dobře, ale nechceme tady další lidi,” dodal pan Karel.

„Tito lidé jsou podle svých vlastních slov někdy i více než třináct let bez domova. Ti starší si ve své lokalitě udržují relativní čistotu a pořádek. Mladší, kteří se v místech zdržují kratší dobu, žijí v podstatě ze dne na den - a taky to v těch místech tak vypadá. Pomoc od nás přijmou, pokud to uznají za vhodné. Snažíme se jim radit, vyřídit doklady, sociální dávky. Naše sociální práce vychází především v dobrovolnosti klientů pomoc přijmout. To respektujeme. Pokud něco aktuálně potřebují, tak my - nebo strážníci či policie - jim můžeme pomoci. Zvláště v otázce zdraví. Těžko ovšem komunikujeme s cizinci a lidmi bez dokladů. V Ostravě je evidováno asi 900 bezdomovců, z toho asi polovina se zdržuje v pevných zařízeních a zbytek je v terénu,” uvedla Karina Polášková.

Reklama

Výběr článků

Načítám