Hlavní obsah

Zimní procházka Valašským muzem v přírodě

Novinky, Josef Zajíc

Nejstarší muzeum tohoto typu v České republice se rozkládá na levém břehu Rožnovské Bečvy v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: Josef Zajíc

Kostel sv. Anny. Ve výřezu dobový oltář.

Článek

Valašské muzeum v přírodě je Národní kulturní památkou. Pod svou ochranou má čtyři přírodní komplexy. V Rožnově na sebe navazují Dřevěné městečko, Valašská dědina, Mlýnská dolina a na beskydských kopcích Pustevny, kde se nacházejí vzácné stavby.

Památková část Dřevěného městečka byla otevřena v roce 1925 přenesením  budovy první radnice z roku 1770, která byla na náměstí v Rožnově pod Radhoštěm. V této budově je expozice obchodu a poštovna, kde může návštěvník získat originální poštovní razítko s reálným datem.

Komplexu dominuje kostelík sv. Anny s dobovým vnitřním vybavením. Okolo kostelíka je hřbitov, ve kterém jsou pomníčky významných osobností regionu -  např. Emila Zátopka. Přenesena byla i budova fojtsví z Velkých Karlovic-Bzové, jako ukázka tehdejšího obydlí dědičného rychtáře, zástupce vrchnosti v obci. Zajímavou expozicí jsou klatové úly s obličejovými česny. Celý areál je doplněn množstvím hospodářských staveb a objektů.

Přejde-li návštěvník Palackého ulici, projde správní budouvou muzea, dostane se k prohlídkové trase Valašské dědiny. Expozice je instalována v kopci. Tak jasně dokumentuje životní prostředí, ve kterém tehdy lidé žili.

Jsou sem přenesena hospodářská stavení, usedlosti, větrný mlýn, kovárna, studny, zvonice a další stavby dokladující život na Valašsku. Unikátními stavbami jsou vědecké rekonstrukce evangelického tolerančního kostela a veřejná stavba jednotřídní venkovské školy.

Valašská dolina je nejmladším areálem muzea. Je zde umístěna valcha, pila, hamr, lisovna olejů.

V budově muzea jsou aktuálně umístěny významné výstavy: Městečko pod Radhoštěm, Život na Valašsku, Výtvarné umění Valašska a Krásná jizba.

K Valašskému muzeu v přírodě se dostanete od orientačního bodu Hotelu Eroplán. Otevírací doba je od 10.00 do 16.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám