Hlavní obsah

Žena z Havířova oslavila 100. narozeniny

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Všechno se dá koupit, jen zdraví ne," přivítala v Domově seniorů Luna v Havířově-Šumbarku gratulanty při oslavě svého životního jubilea Vlasta Jelínková z Havířova.

Foto: Město Havířov

Vlasta z Havířova oslavila 100 let života

Článek

V sobotu 16. července se dožije sta let a ve středu 13. července z rukou náměstka primátora Daniela Pawlase převzala kytici slunečnic a malý dárek havířovského magistrátu.

Stoletá oslavenkyně pracovala jako učitelka v mateřské škole, byla vychovatelkou v dětském domově v Karviné a dlouhá léta působila v havířovské knihovně. Na tahle pracovní léta speciálně ráda vzpomíná, z knihovny pak odešla do zaslouženého důchodu.

Vlasta Jelínková vychovala tři děti, manžel jí zemřel, když mu bylo 49 let, paní se už nikdy podruhé nevdala. Dnes jí kromě dětí dělá radost také 6 vnuků a 11 pravnoučat. Nejstarší pravnučce je 25 let, nejmladšímu pravnoučeti 4 měsíce.

Životním rčením paní Vlasty je průpovídka "to se nějak převalí" a starosti si raději nechce připouštět. V domově seniorů je od loňského podzimu, před tím bydlela sama v malém havířovském bytě, pomáhala jí dcera, snacha i pečovatelky a sousedka. V domově se o ni dobře starají, denně chodí někdo z rodiny, jak ale paní Vlasta říká "doma je doma".

Ve svých sto letech brilantně ovládá mobilní telefon a má velkou radost z nového televizoru, který dostala k narozeninám od rodiny. Ovládat se jej naučila během několika minut a ještě rodinu upozornila na to, aby jí dobře naladili ten "její" sportovní program.

Potřebuje ovšem nové naslouchátko, aby hlasitým televizním přenosem nerušila svoji sousedku v domově seniorů. Nejraději má krupičku a šunku v aspiku, na narozeninové oslavě si připila šampaňským a neodmítla ani skleničku vína. V mladším věku vyšívala, pletla, pečovala o vnoučata, kterým předávala svou moudrost a starostlivost.   

Reklama

Výběr článků

Načítám