Hlavní obsah

Železniční muzeum v Lužné zve na Poslední parní víkend

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je v plném proudu a tak se některá muzea pod širým nebem už chystají na svůj zimní spánek. Jedním z nich je i Železniční muzeum v Lužné u Rakovníka. Každý rok uzavírá své brány akcí Poslední parní víkend - letos se tak stane o víkendu 12. a 13. října.

Foto: Jana Bečková
Článek

Do muzea o víkendu míří parní vlaky - v sobotu i v neděli z pražského Masarykova nádraží s lokomotivou číselné řady 475 - Šlechtična. Odjezd vlaků je naplánován každý den na 8.10 hodin a přes Hostivice a Kladno se zájemci dostanou do muzea v Lužné v 10 hodin.

Spanilá jízda s parní lokomotivou je vždy zážitkem. Její trasa povede centrem Prahy kolem Výstaviště Holešovice a Stromovkou, pojede křivoklátskými lesy. Parní vlak zamíří přímo k areálu muzea - cestující od vstupu dělí vysloveně jen pár kroků.

Na co se lze v muzeu těšit? Na rozsáhlé ploše jsou vystavené historické parní lokomotivy a další historická železniční vozidla. Uskuteční se projížďky úzkorozchodnou parní lokomotivou č. 21, dále návštěvníci mohou zhlédnout provoz modelového kolejiště. Nezbytnou součástí návštěvy muzea je i nákup upomínkových předmětů a železniční literatury - to vše je zde poskytnuto ve velkém rozsahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám