Hlavní obsah

Zdivočelý kontinent – válka sice skončila, ale násilí pokračuje

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukončení války neznamená automaticky, že končí násilí. Mír ještě neznamená, že se vše vrátí do původní podoby, vítězové berou vše v každé době. O tom vypráví vynikající kniha Keitha Loweho Zdivočelý kontinent. Divoká pomsta, principy kolektivní viny, výbuchy násilí, rostoucí antisemitismus.

Foto: Nakladatelství Paseka
Článek

Zdivočelý kontinent nabízí základní příručku k dějinám poválečné Evropy a její opětovné konsolidace. V Nakladatelství Paseka tvoří s titulem Timothyho Snydera  Krvavé země navazující dvojblok. Knihy přistupují k historii jako k neuzavřenému období, které ovlivňuje a mnohdy osvětluje současnost.

Rozhodně stojí za to si je přečíst. Od konce války uplynulo krátkých 70 let, ale násilí se promítá do daleko kratších časových úseků, události posledních let na Balkáně a na Ukrajině ukazují, že konflikt ve velkém rozsahu může vypuknout kdykoli znovu.

Ačkoli druhá světová válka skončila oficiálně v květnu 1945, trvalo celé desetiletí, než se Evropa opět postavila na nohy. Konflikt za sebou zanechal  třicet miliónů obětí, rozvrátil ekonomiku a instituce - policii, média, dopravu, místní i národní vlády, kriminalita se vymkla kontrole a lidé čelili všudypřítomnému hladu.

Lowe vykresluje prostřednictvím pestrého výběru konkrétních lokalit obraz chaosu prvního poválečného roku, roku msty na nepřátelích a kolaborantech, znovuoživeného antisemitismu, k němuž paradoxně vedlo osvobození vězňů koncentračních táborů, a dalších monstrózních etnických čistek, které desítky miliónů lidí zbavily domovů.

Úspěšná kniha, čerpající z primárních zdrojů napříč celým kontinentem, aspiruje na základní příručku k dějinám poválečné Evropy a její opětovné konsolidace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám