Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák představil v Ostravě svou knihu Nové povídky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou knihu Nové povídky představil v neděli 18. března v Domě knihy Librex v Ostravě dramatik, scénárista, spisovatel, textař a herec Zdeněk Svěrák.

Foto: Josef Zajíc

Dramatik, scénarista, textař a herec Zdeněk Svěrák beseduje 18. března v LIBREXU.

Článek

Zdeněk Svěrák je původním povoláním učitel. Vystudoval vysokou školu pedagogickou, obor český jazyk a literatura. Je tedy mistr slova. Sám přiznává, že je především scénárista, textař a autor knih pro děti i dopělé.

Když Zdeněk Svěrák vstoupil do areálu, kde se v Librexu tradičně konají besedy a autogramiády, rozhlédl se kolem, mírně užasl nad plným sálem a řekl: "Já jsem špatný prorok. Když jsem sem jel, říkal jsem si, protože je dnes tak krásné počasí, že zde bude málo lidí. Je vidět, že to tak není. Já nevím, proč jste sem přišli (smích), ale budu dělat vše pro to, abyste sem nepřišli zbytečně." A pokračoval: "Navrhuji vám následující program (učitel se nezapřel): půl hodiny bychom besedovali, a protože je vás hodně, tak asi hodinu by byla autogramiáda."

A tak se stalo. Rozeběhl se sled otázek a okamžitých odpovědí. Popovídal o pocitech při udělování filmového Oskara za film Kolja, o období, kdy čtyři roky působil jako učitel na základní a střední škole. Otázky a odpovědi se točily okolo filmů, ke kterým napsal devět vlastních scénářů a na osmi se podílel se svým přítelem a souputníkem Ladislavem Smoljakem, kolem divadla Járy Cimrmana, dětských knížek, dětských hudebních pořadů a diktátu.                                                     

Kterému svému filmu nejvíce fandíte, byla jedna z otázek. "Těžko říci, tak jako rodiče mají rádi všechny své děti, mám rád všechny své filmy. Pokud bych si měl opravdu vybrat, tak asi nejvroucnější vztah mám k filmu Obecná škola," zněla odpověď.

Nakonec došlo i na otázku: "Pane Svěráku, mohl byste nám říct něco veselého z natáčení?" Tázaný se rozpovídal o situaci při vzniku filmu Tmavomodrý svět.  "Natáčela se scéna na hřbitově. Byl tam herec, který hrál pastora. Protože situace, kterou zabírala na dálku kamera, byla vzdálená, musel syn, který film režíroval, připomínky hlásit megafonem. Pastora oslovoval otče. V tu chvíli jsem já jako scénárista byl na druhé straně parku. Potřeboval jsem si ulevit. Našel jsem si velký dub a v tom slyším z megafonu hlas svého syna - řekněte otci, ať nezačíná, dokud neřeknu AKCE!"

Půlhodina uplynula jako voda a začala autogramiáda. Autor knih, scénářů, povídek, textů Zdeněk Svěrák vytrvale podepisoval. "A, prosím, napište Marušce," usmívala se na mistra jedna hezká slečna.

Více o programu v Domě knihy Librex se dočtete na: www.librex.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám