Hlavní obsah

Zdařilé oslavy připomněly deset let od znovuotevření Slezskoostravského hradu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v květnu je tomu deset let, kdy byl znovu otevřen v Ostravě Slezskoostravský hrad. Jedna z dominant nad soutokem řeky Lučiny a Ostravice byla zpřístupněna spolu s Hradní lávkou 14. května 2004.

Foto: Josef Zajíc

Nádvoří Slezskoostravského hradu 18.5.2014:

Článek

Ve dnech 17. a 18. května probíhaly na Slezskoostravském hradě oslavy deseti let od znovuvzkříšení této významné dominanty města Ostravy.

První zmínka o existenci Slezskoostravského hradu nad soutokem řeky Lučiny a Ostravice se datují ke 2. srpnu 1297. Hrad měnil majitele, byl přestavován, vyhořel, znovu přestavěn. Nejhorší období stavba zažívala v roce 1848, kdy vlivem důlní činnosti se území o 16 metrů propadlo. V roce 2003 byla uzavřena mandátní smlouva mezi městem a společností Ostravské výstavy, a. s. o správě hradu.

„Před deseti lety byl hrad ruinou. Nikdo nevěděl, co se bude s hradem dále dělat. Existovaly názory, aby byl hrad zbořen. To se naštěstí nestalo. Hrad byl předán společnosti Ostravské výstavy a začalo se pracovat. Přesně 14. května 2004 byla slavnostně otevřena Hradní lávka přes řeku Ostravici a Slezskoostravský hrad byl zpřístupněn pro veřejnost. Na Slezskoostravském hradě se konají zajímavé koncerty, výstavy, trhy a jiné produkce, které v průběhu roku navštíví asi 130 000 lidí,” uvedl Karel Burda, ředitel společnosti Ostravské výstavy, a. s.

Při oslavách desetiletí trvání znovuvzkříšení hradu pořadatelé připravili hodinový program, který diváky seznámil s historií hradu. Předvedli se zloději a lapkové, zbrojnoši a rytíři, žoldnéři i vojenské armády.

V dalších částech hradu na nádvoří a u kašny probíhal doprovodný program. Pro návštěvníky byly připraveny prodejní stánky s dobovým jídlem a pitím. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám