Hlavní obsah

Zdaboř si připomněla 635 let od první zmínky o osadě a 90 let hasičského sboru

Novinky, Jiří Kubík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé a rodáci osady zaboř v Příbrami si v sobotu 31. května připomněli 90 let od vzniku Sboru dobrovolných hasičů Zdaboř a 635 let od první písemné zmínky o Zdaboři. Oslav se zúčastnila řada významných hostů, mezi nimi byl i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Foto: Jiří Kubík

Oslavy 90 let hasičů v Příbrami - Zdaboři - slavnostní nástup zúčastněných hostů.

Článek

Program začal slavnostním nástupem, při kterém předseda že Sdružení občanů a přátel Zdaboře Vladimír Pruner předal praporečníkům zúčastněných sborů pamětní stuhy. Následovala slavnostní schůze v klubovně zdabořského hasičského sboru, na které vystoupil i středočeský hejtman Josef Řihák.

„Zdabořští hasiči patří k velmi aktivním v Příbrami. Jsem rád, že si obyvatelé Zdaboře našli náhradu za zrušený osadní výbor a že Sdružení občanů a přátel Zdaboře se velmi aktivně zapojilo od dění v Příbrami. Zdabořští mě potěšili, že si do své vzpomínkové publikace dali fotku z roku 2007, kdy jsme spolu s Petrem Bendlem slavnostně otevírali právě opravenou Zdabořskou silnici,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Ten při příležitosti sobotních oslav předal pamětní stuhu za příkladnou a obětavou práci při rozvoji hasičstva na území středních Čech Sboru dobrovolných hasičů Zdaboř do rukou starosty sboru Františka Dražana. Dále udělil pamětní medaile hejtman za rozvoj hasičstva a za udržování tradic a spolkového života Věře Prunerové, Josefu Myšákovi, Otomaru Soukalovi, Otto Kollertovi a Ivu Solanskému.

Oslavy na Zdaboři pokračovaly odpoledne ukázkou hasičské techniky a zásahem hasičů. Po celý den vozil obyvatele a návštěvníky Zdaboře kolem jejich osady příbramský turistický vláček. O svezení byl velký zájem, zejména mezi nejmladšími Zdabořáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám