Hlavní obsah

Zážitek pro návštěvníky, zrestaurované skvosty pro zámek

Novinky, Jana Schmiedtová

Na zámku Slavkov – Austerlitz budou od 1. září studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské opět pracovat v prostorách zámeckých koníren, a to nejen proto, aby dali novou tvář historickým artefaktům, ale také, aby návštěvníkům přiblížili taje restaurování umělecko-historických památek.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Během čtyř let organizování této populárně-edukační akce bylo zrestaurováno hned několik cenných kousků z depozitáře. Ty jsou mimochodem vybírány tak, aby vhodně doplnily expozice v interiérech slavkovského zámku.

Celá akce si za úkol bere přiblížit široké veřejnosti restaurování jako obor, který vrací cenným historickým předmětům jejich dřívější lesk a slávu. Návštěvníci se přímo na zámku mohou seznámit s technikami, jako jsou restaurátorské průzkumy pomocí UV světla, mikroskopie nebo šelakové politury. Nevíte, o co jde? Nevadí, otázky na restaurátory jsou povoleny.

V tomto roce se studentům, kteří si na Slavkově plní svou povinnou odbornou praxi, pod ruce dostal psací stůl hraběte Václava Kounice, stojan na květiny a trojnohý květinový stolek z majetku rodu Kouniců a historický šicí stroj. Restaurátoři keramiky pokračují v práci na materiálu z archeologického průzkumu okolí zámku. Z nalezených střepů již v loňském roce složili několik kompletních kusů talířů se zelenou glazurou.

Za poslední roky restaurátoři vrátili zašlý lesk barokní truhle, které byla zřejmě svatebním darem pro novomanžele Josefínu a Václava Kounicovi, dvěma stolkům z pozůstalosti hraběte Kounice, stojacím biedermeierovským hodinám, ty na jediné natažení vydrží jít celý rok, vyřezávané lavici – u ní objevili studenti v depozitáři ztracené masivní nohy – hlavě krejčovské figuríny a několika kouskům historické keramiky nejen z Vyškovska.

K tomu dodává autor projektu, Mgr. Radek Ryšánek: „Slavkovské restaurování se za roky svého trvání stalo jednou z nejnavštěvovanějších akcí, které během sezóny nabízí zámek návštěvníkům. Jde o zajímavou nadstavbu – nejenom, že se lidem ukazují historické skvosty, restaurátoři jim navrch ukáží i to, kolik práce dá je znovu přivést k životu.“

A co na Slavkovské restaurování říkají zúčastnění studenti? „Máme možnost pracovat v kulturně historické instituci a získat tak nové zkušenosti, než jaké už známe z restaurátorských dílen. Lépe teď chápeme, jak se restauruje, když se pracuje na muzejních sbírkách. Nejlepší ale je, že děláme na starožitnostech z depozitu zámku, které by se nám asi jinak pod ruce nedostaly, a během toho máme možnost informovat veřejnost o tom, co děláme a taky proč to děláme.“

V České republice unikátní akce Slavkovské restaurování 2015 se už tradičně dělí na dva běhy, které oddělují letní prázdniny. První běh letos byl od 12. května do 5. června, druhý je naplánovaný od 1. do 25. září. Tento rok akce opět probíhá pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška.

Slavkovské restaurování je společným projektem zámku Slavkov – Austerlitz (www.zamek-slavkov.cz), Mgr. Radka Ryšánka (www.rysanek.cz) a Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně (www.vosrbrno.cz). Podrobnosti o akci se dozvíte na sociální síti facebook: http://www.facebook.com/SlavkovskeRestaurovani.

Reklama

Výběr článků

Načítám