Hlavní obsah

Zážitek pro návštěvníky, zkušenost pro studenty, navíc i záchrana historicky cenných artefaktů

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už potřetí se koná Slavkovské restaurování – populárně edukativní akce, během které budou v rámci prohlídek zámku Slavkov – Austerlitz pracovat studenti Vyšší odborné školy restaurátorské na obnově starožitností ze zámeckého mobiliáře. A to přímo před zraky návštěvníků.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Představit veřejnosti restaurování umělecko-historických památek jako řemeslo, které vrací historickým předmětům lesk a krásu. I to je jeden z cílů, který si vytyčily organizátoři akce.

Restaurátory jsou v tomto případě studenti Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně. Ti si na Slavkově už třetí rok plní povinnou odbornou praxi.

Nikdo neostrouhá...

Zámek na oplátku za svou vstřícnost k akci a studentům, kterým poskytuje prostor k prezentaci, zázemí i ubytování, získává zrestaurované předměty, které na základě odborného posouzení historičky doktorky Vladimíry Zichové poskytuje z mobiliáře.

Jak uvedl ředitel zámku, ing. Aleš Šilhánek, jde o oboustranně výhodnou spolupráci: „Zámek bohužel nemá v rozpočtu dostatek peněz na to, abychom si mohli dovolit zaplatit nákladné restaurátorské práce. Kromě toho se Slavkovské restaurování za dva roky svého trvání stalo jednou z našich nejnavštěvovanějších akcí. Jde o zajímavou nadstavbu – nejenom, že lidem ukazujeme historické skvosty, my jim ukážeme i to, kolik práce dá je znovu přivést k životu.“

Do dnešních dní se díky akci dočkaly obnovy dva stolky z pozůstalosti hraběte Kounice, stojací biedermeierovské hodiny, které na jediné natažení vydrží jít celý rok, vyřezávaná lavice – u té objevili studenti v depozitáři ztracené masivní nohy, hlava krejčovské figuríny a hned několik kousků historické keramiky nejen z Vyškovska. Pokud by se měly odborné práce ujmout skutečně profesionální restaurátoři, stála by stovky tisíc korun.

Letos se akce rozrůstá

Nejenom na Slavkově se bude tento rok restaurovat (barokní truhla z vlastnictví rodu Kouniců), studenti připraví provizorní restaurátorskou dílnu i v rámci prohlídky zámku Velké Meziříčí, a to pod záštitou MUDr. Jiřího Běhounka, hejtmana kraje Vysočina.

Co se tam bude renovovat? Psací stůl z majetku rodiny Podstatzkých-Lichtenštejn z období klasicismu a dvojice židlí z období raného Biedermeieru ze stejného vlastnictví.

Slavkovské restaurování 2014 a Velkomeziříčské restaurování 2014, v rámci České republiky dvě unikátní akce, se dělí na dva běhy, první bude od 12. května do 6. června, druhý pak od 1. do 26. září 2014.

Slavkovské restaurování je společným projektem zámku Slavkov – Austerlitz (www.zamek-slavkov.cz), Mgr. Radka Ryšánka (www.rysanek.cz) a Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně (www.vosrbrno.cz). Podrobnosti o akci se dozvíte na sociální síti facebook: http://www.facebook.com/SlavkovskeRestaurovani.

Velkomeziříčské restaurování je společným projektem zámku Velké Meziříčí (www.muzeumvm.cz), Josefa Filipa (www.jfrestaurovani.cz), Mgr. Radka Ryšánka (www.rysanek.cz) a Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně (www.vosrbrno.cz). Podrobnosti o akci se také dozvíte na sociální síti facebook: www.facebook.com/pages/Velkomeziříčské-restaurování.

Reklama

Výběr článků

Načítám