Hlavní obsah

Zažijte fantasy světy na vlastní kůži

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově vzniklá skupina Klub Hrádek připravuje pro žáky základních a středních škol sérii fantasy světů. Pomocí těchto smyšlených světů chtějí naučit účastníky řešit a zvykat si na různé sociální problémy současnosti a také ukázat jak lze trávit volný čas nebo naopak volný čas pro ostatní připravovat.

Foto: Think Big

Projekt je podpořen z programu Think Big Nadace O2.

Článek

Jako hlavní motiv si organizátoři propůjčili seriálový sci-fi fenomén Hvězdná brána. Nebudou tedy chybět planety zabydlené různými národy s různými zvyky, prapodivné bytosti, trocha magie a války. Účastníci si však nebudou hrát na postavy z těchto seriálů, budou prožívat situace na vlastní kůži a bude pouze na nich, jak se v nich zachovají.

„Naši účastníci jdou s kůží na trh. Musí se naučit komunikovat s organizátory v roli postav i s dalšími účastníky, se kterými se nemusí shodovat na řešení komplikovaných situací. Právě situace, před které jsou postaveni, přibližují tuto hru skutečnosti. V reálném světě sice zpravidla nebudete válčit, vést náročná diplomatická jednání, používat magii či stát proti podivným tvorům, ovšem i v reálném světě se musíte domluvit s těmi, kteří vám na počátku moc nenaslouchají, učinit rozhodnutí, které pro vás bude mít nějaké důsledky,“ představil podstatu projektu Pavel Ratkovský, jeden z organizátorů.

Jeho nedílnou částí je zapojení i těch, kteří už nechtějí být v roli hráčů, tedy běžných účastníků. Pro ty nabízejí roli tzv. postav.

„Víme, že řada mladých lidí při přechodu na střední školu už si nechce hrát. Připadá jim to moc dětské. Ale dělat jen samé vážné věci je také nebaví. A tak se zrodil nápad dát jim šanci pomocí postav. Tyto postavy jsou v úzkém kontaktu s námi organizátory, nepodílí se však ještě na přípravě. Mají pouze jasně danou úlohu v daném příběhu. Ať už hrát spojence nebo protivníka běžných účastníků. Dostávají se tedy na zcela novou úroveň, kde nehrají hru, ale hrají charakter určité postavy či rasy,“ vysvětlil systém postav Ratkovský. Tento systém by měl být můstkem na cestě od účastníků k organizátorům.

První akce se uskuteční již o podzimních prázdninách, konkrétně 26. až 30. října na turistické základně DDM Třebíč s názvem Skřípina.

„Účastníci budou cestovat hvězdnou branou a budou na neznámé planetě tolik připomínající Zemi v minulosti pátrat po Temném oku,“ láká Ratkovský. Výhodou těchto her je, že si zde každý může najít svoji parketu – drsný, ale bezpečný boj, diplomacii, řešení záhad. Vždy se ovšem na konečném řešení budou muset domluvit.

Pro méně akční, ale s o to větší fantazií je víkendová akce Star trek: Hvězdná loď Strážce. K ní Ratkovský uvádí: „Jak název napovídá, tady jsme se nechali inspirovat jiným seriálem. Akce se odehrává přímo na Domě dětí a mládeže, který nám na akci zapůjčí část svých prostor na Hrádku. Ty se promění v můstek, strojovnu a další části hvězdné lodi z budoucnosti.“

Ani tady se však nejedná o pouhou hru. Situace, které bude muset posádka lodi řešit, budou dost dramatické a zažívaný stres a napětí blízký tomu skutečnému.

Na akce Klubu Hrádek se lze přihlásit na pavel.ratkovky@gmail.com nebo na stránkách Domu dětí a mládeže (www.ddmhradek.cz), který tak mladému týmu vychází vstříc a poskytuje jim maximální podporu. Projekt by se také nemohl uskutečnit bez finanční podpory Nadace O2 a jejímu programu Think Big.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám