Hlavní obsah

Žatecký Chrám piva a chmele je nezapomenutelným zážitkem i pro nepivaře

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojí uprostřed oblasti, jež rodí ty nejlepší chmelové šištice. Kde se táhnou kilometry drátů, po nichž se plazí ke slunci výhonky Humulus lupulus – chmel otáčivý. Hlavně zábavu, k tomu trochu poučení, najdou v chrámu a následně muzeu všechny věkové ročníky, milovníci zlatého moku i abstinenti.

Foto: Vratislav Konečný

Erbovní síň obcí majících právo dodávat chmel

Článek

Chrám piva s vyhlídkovou věží a pozoruhodným orlojem stojí kousek od městského centra. Budovy v této části byly určeny k demolici, ale nápad zbudovat pivní svatostánek nakonec zvítězil.

Myšlenka se zrodila u místních nadšenců, milovníků pivního moku, kteří o sobě tvrdí, že na žateckém náměstí našli hrob nejstaršího pivaře. Pivaři si říkají Homolupulové a ve svém znaku mají sedm přeškrtnutých čárek.

Pivní maják je rozhledna

Vyhlídková věž Chrámu se jmenuje Pivní maják, uvnitř je umístěn netradiční výtah. Dostanete 3D brýle, během jízdy absolvujete pomyslný let balónem nad Žateckem.

Rozhledna měří 40 metrů, zakončena je „chmelnici“ v podobě sedmi ocelových sloupů. Konstrukci má složenou ze dvou do sebe zapadajících tubusů, ve vnitřním je výtah.

Cesta za pokladem

Ve vstupní hale se dozvíte z filmu něco o chmelařské oblasti. Ale vzhůru do budovy. Vzhůru znamená jet výtahem do patra. I zde vás bude provázet film. Dvoukřídlé dveře se otevřou a vejdete do bludiště. Pozoruhodného, polotajemného, zvláštního a nevšedního.

Je totiž postaveno ze žoků, v nichž se chmel přepravoval ke zpracování. Velké pytle jsou vyskládány tak, že tvoří úzké uličky, zdánlivě průchozí, ale po pár metrech zjistíte, že je čas návratu a zkusit se expedovat jiným směrem. Vše v přítmí staré budovy.

Zakrytými okny tu a tam pronikne světlo zvenčí, takže zvláště pro dětskou fantazii je tu místa na několik věrtelů představivosti. Jde o hru putování za pokladem. Což teprve, když se dostanou přes místností šíleného alchymisty, plné blikajících efektů, který se snažil vyrobit chmelovou náhražku. 

Jdete až na konec bludiště, kde čeká ve tmě velká skleněná šiška, jež každou chvíli mění barvu. Pro dětskou fantazii nezapomenutelné, ale i dospělí jsou nadšení, jak je vše perfektně vymyšleno, a to se ještě budete „brodit“ pomyslnou pivní hladinou simulovanou světelnými efekty na podlaze.  

Hrdé obce žatecké

Sejdeme o patro níže do takzvané Erbovní síně. V ní jsou na tabuli cti uvedeny názvy všech obcí Žatecka, které mají právo dodávat chmel do zdejšího pivovaru.

Najdete tu i typické místní kroje, mezi nimiž vyniká uniforma chmelobrany, jež má typickou výšivku. Toto sdružení má oprávnění chmel chrániti a brániti.

Peklo i nebe ochmelkovo

Pozoruhodný je rovněž Pivní orloj na zdi budovy s rozměry 4 krát 6 metrů, odbíjející každou celou hodinu. Místo figurek se v okénku objevují hrací karty, ústředním výjevem ciferníku je Chmelové nebe, Chmelová současnost a Chmelové peklo, kam se ochmelka může po nestřídmém požívání zlatavého moku propadnout.

Kolem ciferníku se otáčí kruh s fázemi pěstování chmele. Nedaleko se nachází restaurace U orloje, podávající místní pivo a pivní speciality. Funguje tu i minipivovar.

V Muzeu chmele ve vedlejších budovách najdete expozici strojů, nástrojů a technologií, soustředilo se tu vše, co s pivem souvisí.

Na žateckém náměstí stojí nejmenší chmelnice světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám