Hlavní obsah

Zapomenuté šumavské vesničky – Strašín

Novinky, Jan Kaše

Malebná kopcovitá krajina, hluboké lesy, potůčky a překrásné stráně s pasoucím se dobytkem - to vše v sobě skýtá zastrčená a možná i trochu zapomenutá šumavská oblast kolem Strašína, která v minulosti okouzlila i Kelty.

Foto: Jan Kaše

Strašínská náves s kašnou z roku 1853, která byla v roce 2004 prohlášena za kulturní památku

Článek

Síla přírody

Osídlení Strašína a jeho okolí je známo již od mladší doby železné, přičemž největší význam vtisklo této lokalitě právě keltské osídlení. Keltové zde vybudovali několik hradišť, rozvíjeli obchod a řemesla, těžili železnou rudu a rýžovali zlato.

Je však pravděpodobné, že Keltové našli v této nádherné části Gabrety, jak Šumavu nazývali, i něco jiného, co v dnešní přetechnizované době můžeme jen těžko pochopit. Velice jednoduše řečeno – byla to síla, tajemnost a magičnost zdejší přírody.

Nejasný význam názvu obce

„Strašínská obec původně vznikla ze samot, které se postupem času rozšiřovaly a sbližovaly se. První dochovaná písemná zmínka o vsi samotné pochází z roku 1254," uvádí se na webových stránkách obce.

Malou záhadou ale zůstává, jak vlastně vznikl název obce. Někteří se domnívají, že je odvozen od spojení Strašův dvůr. Kritici této verze ale poukazují na fakt, že jméno není typické pro zdejší kraj.

Setkáme se i s názorem, že slovo Strašín může mít svůj původ v nějaké "strašné" události nebo prostě, že se tady strašilo.

Strážil Strašín nějaké tajemství?

Jiní badatelé se přiklání k možnosti, že název pochází od slova stráž (nedaleké Ostružno má být odvozeno od slova ostrážit).

Vycházíme-li z tvrzení, že 99 % křesťanských sakrálních staveb se nachází v místech, kde byly původní pohanské svatyně, pak Strašín musel být v předkřesťanské době velice významným centrem, které mohlo ukrývat tajemství hodné „strážení“.

Na strašínském kopci Hůrka totiž vyrostl svatostánek (podle legendy na popud Panny Marie), který se brzy stal významným poutním místem s léčivou vodou.

Není bez zajímavosti, že kostel Narození Panny Marie je viditelný i z velké vzdálenosti a jeho umístění do krajiny působí na pozorovatele, jakoby zde stál odjakživa.  

Lidé zde přežijí

Strašínsko je opředeno pověstmi a legendami. Je zajímavé, co se kdysi dávno říkalo mezi zdejšími lidmi. „Když jsem byla malá, rodiče mi často vyprávěli o tom, že Strašín a jeho okolí je místem, kde lidé přežijí i ty nejhorší časy a pohromy," uvedla jedna z místních rodaček, téměř sedmdesátiletá Jarmila Ullrichová.

Ať je již skutečnost jakákoliv, tato oblast je oázou klidu a pohody, kde přijdete na jiné myšlenky. Civilizace a její vymoženosti sem pronikly pouze v nezbytné míře.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám