Hlavní obsah

Zapomenuté šumavské vesničky – Pohorsko

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo, kde končí silnice a začínají husté šumavské lesy pozvolna se zvedající k horám Ždánov a Javorník, se nachází v nadmořské výšce přes 700 metrů a poskytuje překrásný výhled do vnitrozemí.

Foto: Jan Kaše

Pohorská náves s kapličkou sv. Prokopa

Článek

První písemná zmínka o této malebné horské vesničce je sice datována „jen“ do konce 14. století, ale vzhledem k charakteru a historii této části Šumavy není pochyb o tom, že lidé sem přišli mnohem a mnohem dříve.

Jedna ze strážních obcí?

Z Pohorska je možné kontrolovat rozsáhlou oblast vnitrozemí, zejména pak Strašínsko s jeho dominantou - kostelem Narození Panny Marie, kde měl původně stávat středověký hrad. Je tedy velice nepravděpodobné, že by takto strategicky významné místo zůstalo v tehdejších dobách neosídlené.

Kromě Pohorska mohla strážní úlohu plnit ještě další místa, vzdálená od sebe pouze několik kilometrů – Ostružno a Albrechtice. Všechny tři obce bychom na mapě mohli spojit téměř rovnou čárou, jsou položeny ve skoro stejné nadmořské výšce a návštěvníkům poskytují překrásný a uchvacující výhled do vnitrozemí.

Zbořená kaplička

Podle jedné z pověstí stávala pod Pohorskem kaplička, která byla za záhadných okolností zbořena. „Jen prabáby vzpomínaly, že tu kapličku musely zbořit přímo nadpřirozené mocnosti. A všichni se toho místa báli, protože se tam děly samé divné věci," uvádí se v publikaci V podhůří Šumavy.

Objevoval se zde oheň, zahalená postava a byl slyšet hrůzostrašný dusot koní. „A prabáby vyprávěly to, co zase jejich prabáby slýchaly. Dokud si v Pohorsku nepostaví kapličku, nepřestane na místě té zbořené kapličky strašit," dodávají Jaroslava Sucháčová a Ludmila Hromádková v uvedené publikaci.

Temné síly zahnány?

V letech 2000 a 2001 nechali manželé Alena a Jaroslav Kodetovi postavit v Pohorsku novou kapličku, která byla zasvěcena sv. Prokopovi (podle legendy oral s ďáblem zapřaženým do pluhu a popoháněným křížem, tento svatý tedy představuje jakýsi symbol ovládnutí temných sil). Pokud je pověst pravdivá, obyvatelé této horské vísky se již strašidelných sil a zjevení bát nemusí.  

Pohorsko lze bezpochyby považovat za jedno z míst, kde vás šumavská příroda úplně pohltí a magicky přitáhne. Něco vás bude vábit zpět, něco, co jen stěží můžeme popsat či charakterizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám