Hlavní obsah

Západočeská univerzita v Plzni zahajuje distribuci e-publikací

Novinky, Alena Lochmannová

Vydavatelství Západočeské univerzity v Plzni navázalo na začátku letošního roku spolupráci se společností EBSCO Information Services, a rozšířilo tak dosavadní cesty distribuce svých publikací.

Foto: Západočeská univerzita

Ve spolupráci se společností EBSCO plánuje univerzita v Plzni šířit své publikace do celého světa.

Článek

Elektronické publikace bude nyní nabízet prostřednictvím serveru EBSCO eBooks a postupně plánuje jejich nabídku rozšiřovat.

Vydavatelství ZČU vydává ročně kolem stovky nových tištěných titulů. Pokrývají širokou škálu oborů včetně sociálních věd, historiografie, archeologie, lingvistiky a literární vědy, strojírenství, kybernetiky apod. Doposud nabízelo publikace pouze v tištěné formě a zájemci je mohli zakoupit buď na e-shopu vydavatelství, nebo v některé ze tří kamenných prodejen. To se nyní mění.

„V elektronickém obsahu vidíme velkou budoucnost. Publikování touto cestou nenabízí jen nové cesty distribuce, ale rozšiřuje i stávající možnosti grafického zpracování. Chceme čtenářům nabídnout obsahově i obrazově bohaté, a přitom přehledné elektronické publikace,” nastínil vedoucí vydavatelství Jakub Pokorný.

Ve spolupráci se společností EBSCO plánuje univerzita v Plzni šířit své publikace do celého světa, a zviditelnit tak výzkumnou práci akademických pracovníků. EBSCO Information Services je předním poskytovatelem elektronických informačních zdrojů a služeb pro knihovny celého světa. Společnost má 8200 discovery zákazníků ve více než 100 zemích a nabízí zhruba 700 000 elektronických knih a audioknih. Více informací na www.ebsco.com.

Ve Vydavatelství ZČU již připravili několik pilotních titulů a pracují na dalších. „Rádi bychom v budoucnu většinu našich publikací vydávali souběžně v tištěné i elektronické formě,” dodal Jakub Pokorný.

To ale není jediná spolupráce s firmou EBSCO – Univerzitní knihovna ZČU je od října 2012 hlavním řešitelem projektu SCI-INFO: vědecké informační zdroje pro ČR, který sdružuje celkem 22 vysokoškolských a vědeckých knihoven a jehož cílem je zajistit informační podporu vědecké a výzkumné činnosti.

V rámci projektu zajistila knihovna přístup k elektronickým plnotextovým databázím společnosti EBSCO a k odborným elektronickým knihám na platformě EBSCOhost. Projekt byl úspěšně doveden k závěru a zkušenosti s jeho řešením jsou natolik inspirativní, že je pracovnice knihovny Barbora Katolická prezentovala na dvou odborných seminářích v zahraničí – v Maďarské akademii věd v Budapešti a v Národní knihovně v chorvatském Záhřebu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám