Hlavní obsah

Zaniklá obec Popov u Jáchymova ožila lidmi a landartem

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaniklá obec Popov se v neděli 17. srpna stala dějištěm dnes již téměř tradičního landartového setkání, které se poprvé konalo před třemi lety v Königsmühle u Loučné pod Klínovcem. To letošní se uskutečnilo v rámci projektu Popov – zaniklé cesty krušnohorských poutníků.

Foto: Vladimír Uhlíř

Historický výhled z Popova s kapličkou v popředí

Článek

Landart je multižánrové setkání tvůrců všech generací z Čech a Německa. Společnou inspirací pro všechny je krajinné dědictví česko-německého pohraničí a samotné fenomény krušnohorské krajiny.

Cílem projektu je propojit minulost, současnost a budoucnost. Program byl koncipován jako propojení tří prvků: výtvarné dílny, divadelního recitálu a hudební produkce. Těmito činnostmi ožil Popov, který sice byl odsouzen k zániku, ale jeho genius loci je tak silný, že volá po nalezení svého nového významu a své nové identity.

Na Popov dorazil pěšky také bývalý učitel a jáchymovský kronikář třiaosmdesátiletý Oldřich Ježek. Přinesl s sebou na ukázku složku dokumentárních fotografií a vlastnoručních kreseb, které v minulosti vznikly právě zde na Popově. Jeho vzpomínkové velmi lidské vyprávění v dobových souvislostech se stalo naprosto neplánovaným, ale velmi sledovaným bodem programu.

Společně s lidmi (přes 80 Čechů i Němců), kteří na Popov přišli, probouzeli toto místo k životu úžasní aktéři.

Hana Vaculíková – vedoucí výtvarného oboru na ZUŠ Ostrov a ve Waldorfské základní škole Wlaštovka v Karlových Varech - Doubí se věnuje výtvarným a kreativním činnostem. V Popově vedla výtvarně-řemeslnou dílnu, jejímž cílem byla výroba nejrůznějších předmětů a objektů, které symbolizují domov. Těmito výtvory byla nakonec vyzdobena vesnice. V této části programu se mohl každý z přítomných stát umělcem a spolutvůrcem. Mladí vyrobili symbolické židle, stoly, ploty, houpačku, obrázky a další věci, kterými ožily prostory bývalé obce.

Viktor Braunreiter – herec na volné noze, který patří k nejznámějším karlovarským divadelním umělcům. Působí v Karlovarském městském divadle. Viktor si připravil recitál, účastníci v jeho rámci prošli téměř celý Popov. Slyšeli texty poetické, veselé i vážné.

Alina Krejčová – hraje na housle v Karlovarském symfonickém orchestru. V Popově však zazněly její housle pod širým nebem jako hudební doprovod recitálu Viktora Braureitera.

Ondřej Hanousek – hraje rovněž na housle v Karlovarském symfonickém orchestru. Jedny housle by byly málo, a tak v Popově hrály dvoje.

Tomáš Braunreiter – truhlář a ochotnický divadelník. V Popově prý kdysi bývala kolem dolní lípy kruhová lavice s vyřezávaným opěradlem. Bůh ví, jak je to dávno. Tomáš vyrobil lavice nové, aby si lidé mohli užít ten krásný pocit spočinutí pod korunou tohoto letitého velikána.

Petr Linhart je hudební skladatel, textař, zpěvák, kytarista, poutník a krajinář. Ve své tvorbě často připomíná Sudety. Koncertem jeho jemných poetických písní  vyvrcholilo nedělní odpoledne na Popově.

Na závěr se s přítomnými rozloučili a za účast poděkovali Petr Mikšíček (DoKrajin) a Erika Smrtová (Apus) Doufají, že toto setkání nebylo poslední.

Reklama

Výběr článků

Načítám