Hlavní obsah

Zámek Vráž tentokrát nabídne vlky, medvědy, krásy i hrůzná tajemství Šumavy

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V rámci pravidelných filmových besed je na 24. července na programu, naplánována beseda s promítáním záběrů z tohoto nádherného koutu naší vlasti. Tyto aktivity otevírající nepoznané obzory neslouží jen klientům s pohybovými problémy, zavítat sem a poznat i okolí mohou i ti, které témat besed zajímá.

Foto: Petr Hejna
Článek

Po hlubinách Rudého moře, památkách Egypta, nebo divočině afrických savan, se tentokráte lázeňští hosté i návštěvníci, s pobytem v malebném zámečku nikterak nesvázaní, mohou seznámit s tajemnou šumavskou krajinou, opředenou pověstmi a legendami, plnou slatí, zurčících potoků a pramenů řek, ba i zavítat do sousedního Bavorského lesa, který tvoří s naší Šumavou odjakživa jeden komplex.

Zde lze pohlédnout do tváře šelmám, chovaným v prostorných areálech, na hony vzdáleným stísněnosti zoologických zahrad, mnohdy  návštěvník dané zvíře nespatří ani po třetí návštěvě. Míří sem spousta fotografů z celé Evropy, aby si pořídili „autentický“ snímek vlka nebo medvěda. 

Naše strana, dříve okleštěná hraničním pásmem, má za sebou i díky této novodobě etapě dějin mnoho krvavě temných či děsivých stop, nicméně poetiku, která učarovala Klostermannovi nebo Stifterovi, nezničila ani poválečná léta - i když mnohé tehdy vzalo za své, zejména spousta zaniklých osad. Výhled na Alpy za příznivého počasí však dějinný var nikterak neohrozil, ba naopak dnes se mnohé vrací díky investicím krajanům k původní kráse.

Mnohé z toho mají návštěvníci akce blíže poznat obrazem i slovem, a to v romantickém prostředí zámecké jídelny lázní Vráž, beseda začíná ve 20:00, přístupná je i široké veřejnosti.

Tipy na turisticky zajímavá místa: přírodní rezervace Čertova hora a Hrby, Jezírko lásky, o historii zámku, místo mordu tří princezen, literárně zpracované Aloisem Jiráskem, i další s naším, po pokusu o sebevraždu znetvořeném literátem a dramatikem spjatá vesnice, stejně jako blízká vesnice roku 2010 Čížová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám