Hlavní obsah

Zámek ve Slatiňanech nově zpřístupní loveckou chodbu a historickou kuchyni

Novinky, Jaroslav Bušta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 4. dubna otevře po zimní přestávce své brány zámek ve Slatiňanech u Chrudimi. Novinkou letošní sezóny bude upravená historická kuchyně s jídelnou pro zaměstnance, místnost kuchařky a především chodba v prvním patře, která zkušenému oku návštěvníka na první pohled připomene zámek Konopiště.

Foto: Jaroslav Bušta

Lovecká chodba.

Článek

Slatiňany a středočeské Konopiště sice nikdy neměly společné majitele, obě šlechtická sídla však v 19. století upravoval architekt František Schmoranz. Pro knížete z Auerspergu navrhl přestavbu slatiňanského zámku, včetně jeho vnitřních prostor.

O třicet let později známého architekta povolal do služeb i následník trůnu František Ferdinand d'Este. Schmoranz na Konopišti pracoval pouze na úpravě interiérů a neváhal rakouskému arcivévodovi nabídnout podobný projekt, který už dříve realizoval ve Slatiňanech.

Vloni získala správa slatiňanského zámku zpět původní soubor barokních grafik, které chodbu v minulosti zdobily. Po přidání loveckých trofejí z depozitáře se nápadně začala podobat slavné chodbě z Konopiště.

Jak se žilo kuchařkám a služebnictvu

Nově si návštěvníci letos prohlédnou také denní místnost kuchařky, jídelnu pro personál a šicí koutek. Málokterý zámek umožňuje návštěvníkům nahlédnout do světa služebnictva a zámeckého personálu. Slatiňany jsou však čestnou výjimkou. V suterénu zámku se totiž dochovaly provozní prostory kuchyně a umývárny nádobí. Opravdovým unikátem je pak ústřední kotelna z 20. let 20. století.

Zámek ve Slatiňanech bude v dubnu přístupný o sobotách, nedělích a o Velikonočním pondělí od 10 do 15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám