Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy otevírá v lednu každý víkend

Novinky, Marie Charvátová

Zámek v Mníšku pod Brdy je otevřen i v zimních měsících - v lednu během každého víkendu mohou návštěvníci zavítat do komnat obou prohlídkových okruhů. Prohlédnou si pokoje soukromé, kde bydleli poslední majitelé, i salóny slavnostní a společenské, kam vstupovali jejich hosté.

Přestože je půdorys mníšeckého zámku čtvercový, má pouze tři nárožní věže.

Článek

Šlechtické sídlo na Mníšku dostalo svou raně barokní podobu v době po třicetileté válce, kdy jej nechal vybudovat původně měšťan, později rytíř Servác Engel z Engelsflussu. A k tomu, jak zámek postavil, se váže zajímavá legenda. Serváci Engelovi prý pomáhal čert!

Aby to netrvalo příliš dlouho, domluvil se Servác s čertem, že než kohout za ranního kuropění třikrát zakokrhá, čert mu zámek postaví. Když byla stavba již téměř hotová a chyběla jen poslední, čtvrtá věž, Servác Engel se zalekl, že prohraje svou duši. Vymyslel tedy, jak čerta obelstít. Donutil kohouta zakokrhat dřív, než bylo jitro, a čert v domnění, že svou práci nestihl, čtvrtou věž již nedonesl. A tak má čtyřkřídlý mníšecký zámek až dodnes věže pouze tři.

Do všech tří věží nahlédne návštěvník při prohlídce prvního okruhu s reprezentačními sály. První z věží ukrývá barokní kapličku, kde se stále dochovala bohatá nástropní výzdoba v podobě mnoha andílků. Druhou věž kdysi přezdívali kafírna, ale dnes tu lze spatřit sbírku hodin různých evropských dílen. A třetí věž? Sem chodil poslední mníšecký pán hrát stolní kuželky.

A jak měl poslední pán se svou ženou před sto lety zařízen svůj soukromý apartmán, to je k vidění na okruhu druhém. Součástí jsou prostorné koupelny, které manželé Kastovi mohli využívat dokonce i jako obývací místnosti, samostatné ložnice s mnoha moderními zařízeními nebo dětský pokojík plný hraček jejich dětí a vnuků.

Reklama

Výběr článků

Načítám