Hlavní obsah

Zámek v Litomyšli při svém otevření rozkvetl kaméliemi

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Litomyšli otevírá své brány v brzkém předjaří roku 2014, a to 20. – 23. března voňavou výstavou Kamélie, zimní královna květin.

Foto: Zdeňka Kalová

Zámecké aranžmá

Článek

Návštěvnickou sezónu 2014 na zámku v Litomyšli otevřela květinová výstava Kamélie, zimní královna květin, která je přístupná od čtvrtka 20. března do neděle 23. března, vždy od 10 do 17 hodin.

Interiéry reprezentačních pokojů západního křídla a zámeckou kapli vyzdobí až 50leté keře kamélií, zapůjčené ze zámeckého zahradnictví v Rájci nad Svitavou, a doplní je aranžmá nejen z kaméliových květů, ale také z dalších živých květin.

Návštěvníci se během prohlídky zámku mohou seznámit s historií této zajímavé rostliny, s její poutí světem a Evropou až do zámeckých skleníků nebo s jejím pěstováním. Součástí výstavy jsou v sobotu 22. března i ukázky aranžování nebo přednášky o kaméliích. Přímo na litomyšlském zámku budou mít návštěvníci také možnost jedinečné druhy kaméliových keříků ze zámeckých skleníků zakoupit.  

Kamélie ze zámku

Ve sklenících Státního zámku Rájec nad Svitavou se v minulosti pěstovaly rostliny především pro výzdobu zámku a parku. Skleníky sloužily zejména jako prostory pro přezimování rostlin, zvláště různých druhů palem, ale také pro citrusy, vavříny, myrty, orchideje.

Na konci sedmdesátých let minulého století byla ve sklenících umístěna velká sbírka subtropických rostlin i citrusů. Když se v roce 1973 naskytla příležitost získat sbírku kamélií z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích u Prahy, padlo rozhodnutí umístit část těchto rostlin v Rájci.

Pěstované rostliny bylo nutné převést na jiné zámky a část skleníků připravit pro kamélie. Získané rostliny byly rozděleny na dvě části - polovina rostlin byla vysazena v oranžerii zámku ve Slavkově (později byly zbytky této části převezeny do zahrady zámku v Buchlovicích), druhá část sbírky zůstala v zahradě rájeckého zámku.

V současnosti obsahuje zdejší sbírka kamélií původní rostliny a menší náhradní rostliny různého stáří. Tyto rostliny tvoří hlavní součást výstavy Kamélie – zimní královna květin.

Také ve sklenících zámeckých zahrad v Litomyšli opatrovali zahradníci několik rostlinek kamélií. Když v roce 1910 Max Švabinský hledal živou předlohu pro vyobrazení kamélie na jedné ze svých grafik, uspěl právě u správce litomyšlského zámku. Kvetoucí bílá kamélie mu byla ze zámeckých skleníků zapůjčena a jeho grafický list s názvem Bílá kamélie je dodnes nejen dokladem pěstování tropických kamélií na tehdejším panství Thurn Taxisů, ale také existence dnes již zaniklých, zámeckých skleníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám