Hlavní obsah

Zámek v Horní Moštěnici prochází rozsáhlou rekonstrukcí

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech skončila první etapa rekonstrukce budovy zámku v obci Horní Moštěnice na Přerovsku. Nevelký barokní zámek vznikl v 2. polovině 17. století v místech, kde stála tvrz. Nyní je ve vlastnictví obce, která jej získala po roce 1920 od olomouckého arcibiskupství.

Foto: Jiří Šafránek

Nová fasáda zámku v obci Horní Moštěnice.

Článek

Rekonstrukce zámku probíhá postupně, podle finančních možností obce. Již v loňském roce byla provedena oprava a nátěr střechy a okapů. Došlo i na vybudování a vybavení nové zasedací místnosti v přízemí budovy, kterou nyní využívají i místní spolky ke schůzím.

Od počátku letošního roku obec vlastními silami zrekonstruovala nevyhovující sociální zařízení, opraveno bylo i chátrající schodiště a výměny podlahové krytiny na chodbách v poschodí.

Od prázdnin do konce září proběhly další drobné úpravy a především fasádnické práce, včetně barevného nátěru. K doladění vnějšího vzhledu byly opraveny a zprovozněny zámecké hodiny a nově upraven je i parčík před vchodem do budovy.

Podle informací od starosty obce Vladimíra Martínka, se v příštím roce dočká budova zámku druhé etapy rekonstrukce. Proběhne oprava fasády severního křídla zámku a modernizace kanceláří.

V následujících letech přijde řada na vnitřní část zámku, navazující na zámeckou zahradu, včetně rekonstrukce kašny, kterou pamatuje už jen nejstarší generace občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám