Hlavní obsah

Zámek v Bystřici pod Hostýnem seznámí návštěvníky i s historií ohýbaného nábytku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léta byly v bystřickém zámku vojenské sklady zdravotnického materiálu, což už ale není pravda. Zámecký objekt patří pětadvacet let městu Bystřici pod Hostýnem, které z něj vytvořilo muzeum s atraktivními expozicemi. Zámek je navíc zajímavý jak směsicí stavebních stylů, tak svou historií.

Foto: Robert Rohál

Zámek v podhorském městečku Bystřice pod Hostýnem.

Článek

Podle dochovaných písemností byl bystřický zámek postaven v první polovině 15. století pány z Tvorkova. Je ojedinělou ukázkou postupné modernizace panských sídel. Zatímco jiní svá sídla přestavovali a modernizovali, v Bystřici pod Hostýnem byly staré budovy ponechány a k nim se postupně přistavovaly nové, které lépe odpovídaly požadavkům na pohodlnější bydlení.

Renesanční část zámku viditelná z ulice byla dokončena v roce 1616 za pánů z Víckova a Bítovských. V letech 1765 - 1768 za Rottalů byla přistavěna dvě klasicistní křídla navržená brněnským architektem Františkem Antonínem Grimmem. Zámek zdobí malby Jana Svitáka z roku 1805 a Hanuše Schwaigra z konce 19. století.

V roce 1789 zámek převzal italský šlechtic František Antonín della Rovere di Monte l´Abbate, který v budově zámku založil manufakturu na výrobu fajánse a majoliky. Nejznámějšími majiteli byl rod Laudonů, kteří zámek vlastnili 106 let. Socha známého vojevůdce Ernesta Gideona Laudona zdobí zámek dodnes. Roku 1897 pobýval na zámku sám císař František Josef I.

Když se ve 30. letech 20. století dostali Loudonové do finančních potíží, prodali zámek státu. V letech 1935 - 1990 zde byly vojenské sklady zdravotnického materiálu.

Od roku 1991 patří zámek městu, které jej postupně zrenomovalo a otevřelo veřejnosti. Začaly se zde pořádat koncerty, divadelní představení i výstavy. V současné době disponuje zámek, jemuž byla postupně vrácena podoba někdejšího šlechtického sídla, několika vskutku zajímavými expozicemi.

Jednou z nejzajímavějších expozic je ta s názvem Historický ohýbaný nábytek, která byla otevřena v loňském roce. Expozice ohýbaného nábytku značek Thonet, Kohn, Fischel a Mundus představuje působivý přehled o výrobě ohýbaného nábytku od druhé poloviny 19. století až do první poloviny 20. století. Jde o výběr nejzajímavějších kusů nábytku ze sbírek firmy TON, a. s. a Městského muzea v Bystřici pod Hostýnem.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava.

Od května do září je expozice Historický ohýbaný nábytek otevřena denně kromě pondělí, a to vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám