Hlavní obsah

Zámek Mníšek pod Brdy v lednu otevírá každý víkend

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celým zámkem v Mníšku pod Brdy mohou jeho návštěvníci projít během sedmdesáti minut. Rozdělen je na dva prohlídkové okruhy, které na sebe bezprostředně navazují. Představují slavnostní reprezentativní místnosti zařízené historizujícím nábytkem i soukromé pokoje s moderním vybavením z doby první republiky.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Po skončení třicetileté války stály v Mníšku jen zbořené zdi renesančního zámku rodu Mitroviců. Co s nimi? Postavit tu za drahý peníz nové sídlo, nebo zkusit prodat? Naštěstí se v pravou chvíli objevil bohatý šlechtic Servác Engel z Engelsflussu. Od původních majitelů celé panství odkoupil a postupně zvelebil.

Servác ovšem byl v té době majetný a povýšený teprve krátce. Roku 1630 se přistěhoval z ciziny se svým otcem do Prahy, kde založili koželužskou firmu, kterou Servác převzal. Díky dodávkám podešví pro císařskou armádu zbohatl a za to, že na konci třicetileté války pomáhal bránit Karlův most proti švédským vojákům, byl povýšen na šlechtice.

To už byl dospělým ženatým mužem. Pro sebe a svou rodinu se rozhodl postavit si na Mníšku barokní zámek. Při slavnostním položení základního kamene byl přítomný i jeho nejstarší syn. Slavnostní byl i okamžik dokončení stavby po šestnácti letech. Tehdy byla při té příležitosti vysvěcena rodinná kaple.

Servác nechal kapli zasvětit svému jmenovci sv. Serváci. Chtěl tím vyjádřit úctu ke svým předkům a připomenout město, odkud pocházela jeho rodina, dnešní nizozemský Maastricht. Svatý Servác je patronem tohoto města.

Mníšecká kaple je dokonale zachována v barokním duchu. Obdivovat tu můžeme bohatou původní stropní výzdobu, dřevěné vyřezávané lavice od řezbářských mistrů nebo skvost celého zámku, oltářní obraz zobrazující světce od Karla Škréty.

Zámek v Mníšku pod Brdy je v lednu otevřen během víkendů od 13:15 do 15:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám