Hlavní obsah

Zámek Mníšek otevírá i druhý návštěvnický okruh

Novinky, Marie Charvátová

Zámek Mníšek pod Brdy otevírá po krátké přestávce znovu i druhý okruh. Na rozdíl od tradičního prvního okruhu s barokním nábytkem představuje moderní bydlení z doby první republiky a s tím také spoustou technických vymožeností i praktického vybavení. Například skříň vybudovanou na místě okna.

Zámek je obklopen malým barokním parkem a romantickou zahradou.

Článek

Poslední majitelé žijící na zámku před sto lety zanechali své stopy viditelné především uvnitř komnat na výmalbách i zařízení. V reprezentačních i soukromých pokojích zrenovovali stávající barokní výzdobu a oživili ji romantizujícími prvky i klasicistními bordurami. V zámku zavedli elektřinu a zrekonstruovali vytápění, vybavili koupelny teplou vodou i splachovacími toaletami a používali moderní technické vymoženosti tehdejší doby.

Velkorysou výzdobou se chlubili zejména v reprezentačních prostorách zámku, kam uváděli své návštěvy a hosty, v soukromé části již byli podstatně skromnější a hlavně praktičtější. Zde bylo pohodlí důležitější než okázalost.

Pravděpodobně kvůli nákladům na vytápění si pan a paní Kastovi vystačili jen s třípokojovým společným apartmánem. Bydlení tak měli malé, ale útulné. To samozřejmě vyžadovalo chytré nápady na praktické a funkční vybavení. Protože místnosti byly průchozí, ubývalo zde navíc místa pro skříně a úložné prostory už jen tím, že se sem vstupovalo dvojími dveřmi.

Nejskromnější co do prostoru byla ložnice pana barona. Kromě dvou vstupů tu byla také čtveřice oken, nábytek tedy nebylo kam umístit, a přitom tu pán zámku spal, odpočíval, pracoval, vyřizoval korespondenci a vykonával základní hygienu. Kde tedy měl místo na uschování toho nejpotřebnějšího?

Nedostatek úložného prostoru nakonec vyřešili velmi šikovně. Rozhodli se zaslepit jedno z oken a do původního výklenku zabudovali hlubokou vestavěnou skříň. Dnes v ní mohou návštěvníci spatřit příruční knihovnu i ukázky ze sbírky palných a chladných zbraní. O výhled se ale pan baron neochudil. Stále mohl kontrolovat dění na nádvoří i se rozhlédnout přes zámecký rybník do okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám