Hlavní obsah

Zámek Kozel ukrytý v zeleni malebného parku zve k výletu

Novinky, Karolína Kudláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lovecký zámek Kozel vybudovaný Janem Vojtěchem Černínem, který byl ovlivněn nejen stylem Ludvíka XVI., ale i filozofií návratu k přírodě Jeana Jacquea Rousseaua, je dokonale skryt v zeleni. Ze zámecké terasy obrostlé růžemi je ovšem překrásný výhled do širokého údolí řeky Úslavy.

Foto: Karolína Kudláčková

Terasa zámku Kozel obklopená růžovými keři

Článek

Zvenčí poměrně strohá stavba o čtvercovém půdorysu skýtá návštěvníkům možnost poznat zařízení luxusních panských sídel na přelomu 18. a 19. století. V komnatách tak nechybí intarzovaný a čalouněný nábytek, porcelánové nádoby ve tvaru zeleniny, dobové hudební nástroje i zbraně.

Jednou z perel je zachovalé divadlo z poloviny 19. století. V areálu zámku se nachází kaple, která slouží nejen k obřadům – například svatbám, ale i jako koncertní síň.

Zámek Kozel se rozkládá na místě slovanského obětiště, od nějž se též odvozuje jeho název. Je obklopen 40hektarovým parkem v romantickém stylu. Právě při zušlechťování okolní přírody narazil zahradník S. X. Franc se zkušenostmi z vídeňského Schönbrunnu na nálezy z doby železné a to ho přivedlo na dráhu amatérského archeologa.

Samotný park s rybníkem na břehu řeky Úslavy velmi nenásilně navazuje na okolní přírodu. Rozkládá se v členitém terénu, takže během procházky stojí za to usednout u jezírka nebo na vyvýšenině s výhledem do kraje. Pro unavené pocestné stojí pod zámkem také otevřený kočár s běloušem.

Během léta probíhá v jízdárně výběr z prací heraldika Petra Tybitance a na nádvoří Kozlu výstava plastik Václava Fialy.  Pro děti je určena prohlídka se skřetem Radoušem zařazena do projektu Otevřete 13. komnatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám