Hlavní obsah

Zámek Konopiště zve na prohlídku rozkvetlé Růžové zahrady

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Konopiště nechal přestavět následník císařského trůnu František Ferdinand d´Este v historizujícím stylu. Jižně od zámku založil Růžovou zahradu a okolí přeměnil v krajinářský park. Rozkvetlá Růžová zahrada láká ke zhlédnutí právě nyní.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Zámek koupil v roce 1887 následník trůnu František Ferdinand d´Este od Lobkoviců. Podle jeho přání přestavěl zámek Josef Mocker v duchu historického romantismu, udělal z něj sídlo vyhovující luxusnímu bydlení.

Okolí zámku nechal přebudovat na rozsáhlý anglický park s oborou o rozloze 22 hektarů. Park je jedním z nejkrásnějších a nejrozsáhlejších krajinářských parků u nás. Byl budován vyhlášenými odborníky, kteří využili přirozené modelace terénu. Kombinace domácích dřevin s dřevinami cizokrajnými z něj činí významnou dendrologickou oblast. Spolu s přiléhající oborou je jeho celková rozloha 340 hektarů.

Jižně od zámku byla na místě bývalé barokní zahrady vybudována Růžová zahrada (v roce 1906). Při jejím založení zde bylo vysazeno 200 nejrůznějších druhů 1500 vysokokmenných a 7000 keřových růží. Zahrada byla ozdobena sochami i kamennými vázami, na terase doplněná skleníky pro teplomilné rostliny, jako jsou palmy a orchideje. Na jižní stranu bylo při jejím dokončení ještě umístěno alpinum s rybníčkem (1913).

Růžová zahrada měla představovat nejkrásnější bod z celého komplexu okrasných zahrad, teras a parků. Krásu rozkvetlé Růžové zahrady mohou všichni návštěvníci obdivovat právě v těchto dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám