Hlavní obsah

Zámek Holešov zve na výstavu historických panenek a hraček

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Holešov nabízí výstavu historických hraček z přelomu 19. a 20. století. Kolekce se soustředí především na vzácné panenky. Hračky pocházejí z kolekce Aleny a Františka Pleslových z Rychnova nad Kněžnou a na zámku budou k vidění až do 30. prosince.

Foto: Dana Podhajská
Článek

„Poukázal bych na vitríny, ve kterých jsou panenky vystaveny. Jedná se o nejvzácnější kousky s porcelánovými hlavičkami, které se v aukcích objevují jen zřídka,” představil výstavu Pavel Chmelík, ředitel Zámecké galerie v Holešově.

Alena a František Pleslovi začali sbírku vytvářet před čtyřiceti lety. Nejprve se zajímali jen o panenky, nejstarší a nejvzácnější z nich koupili a jak sami dodávají, už tehdy to byly výdaje v řádu tisíců. Později začali sbírku rozšiřovat o další hračky, aby nebyla tak jednotvárná.

„Lidé se o nás dověděli a někteří nám hračky sami nosili. Když jsme pak začali vystavovat a stali se známými, volali do muzeí o adresu a nám pak pošta vozila balíky od odesilatelů, které jsme ani neznali,” popisuje Alena Pleslová, která své panenky sama opravuje, šije jim šatičky a vyrábí doplňky. 

Dostat se ke starým hračkám je podle sběratelky stále těžší a těžší, protože lidé je vyhazují. „Třeba sehnat původní papírovou krabici od panenky je velký problém,” dodává František Plesl, který své ženě od počátku pomáhá. Jako bývalý strojař a opravář veteránů dokázal vyrobit dobové repliky závodních autíček i starých saní. Když jeho žena do sbírky získala rozbitý miniaturní pokojíček, chopil se práce a malinkatý nábytek kousek po kousku opravil. Manželka Alena pak do postýlek ušila peřinky a teprve pak byl dojem dokonalý. 

„Nás tato práce opravdu baví, vždy nás těšilo aranžovat panenky, dotvářet a doplňovat pro ně pokojíčky a hrát si s doplňky. Dokud budeme mít sílu, budeme pokračovat,” shodují se oba.

Jejich sbírka bude na holešovském zámku k vidění až do 30. prosince a to každé úterý až neděli od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin s výjimkou vánočních svátků.

Související témata:

Výběr článků

Načítám