Hlavní obsah

Zámek Hluboká ukrývá poselství pro budoucí generace

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Hluboká vítá návštěvníky i v chladném období. Temperované prostory v přízemí, které nabízí ke zhlédnutí zimní zámecký okruh, ukazují soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství. Dominanta zámku ukrývá poselství pro budoucí generace.

Foto: NPÚ

Hluboká

Článek

Zámek Hluboká, původně založený jako strážný hrad v polovině 13. století českými králi, se po mnoha změnách stal v roce 1661 majetkem Schwarzenbergů. 

Současná podoba zámeckého areálu byla inspirována cestami knížete Jana Adolfa II. Schwarzenberga do Velké Británie, který se zúčastnil korunovace britské královny Viktorie v roce 1838. Jako čestný diplomat cestoval se svou manželkou Eleonorou, která velmi ovlivnila vzhled zámku.

Hluboká se záhy stala sídelním zámkem rodu Schwarzenberg. Zámek sám byl v první třetině 18. století barokně přestavěn a tuto podobu si udržel až do romantické přestavby do poloviny 19. století. Vzorem pro přestavbu barokního zámku byl královský zámek Windsor. Po roce 1947 v tomto směru pokračoval československý stát. 

„Největší letošní stavební akcí bude oprava a odvodnění opěrné zdi pod Horní zahradou, do níž bychom chtěli investovat zhruba 2,5 milionu Kč. Do budoucna plánujeme vybudovat zázemí pro zahradníky s garážemi a skladem pro zahradnickou techniku,” informoval kastelán Martin Slaba.

Poselství pro budoucí generace

Správa zámku Hluboká v rámci oslav stého výročí republiky uložila do věže měděnou schránku s předměty, které připomenou nejen toto jubileum, ale i činnost NPÚ a letošní opravu věže.

„Archivní záznam z poloviny 19. století mluví o tom, že se při přestavbě věže zámku Hluboká nalezla pamětní listina z roku 1720. Věříme, že uplyne stejně dlouhá doba, než bude objeven i náš vzkaz,” přeje si Martin Slaba. 

„O Hluboké se ve 21. století někdy hovoří jako o romantickém nebo pohádkovém zámku. Nabízí se ale ještě jiná představa, která snad výstižněji charakterizuje vzhled zámku, lépe zrcadlí jeho důstojnou minulost a předjímá otevřenou budoucnost. Inspirace přichází z vnitřního i vnějšího utváření objektu. Z ptačí perspektivy zámek připomíná loď: vpředu zahrocené a stupňovité průčelí vypadá jako mohutná lodní příď, směrem vzad se jeho obvodové zdi mírně zužují na způsob lodního trupu, nádvoří představují jednotlivé paluby a celou siluetu završuje věž jako mohutný hlavní stěžeň. 

Nejdůležitější ale je, že se v průčelí zámku nachází místnost – salon Tegetthoff, pojmenovaný podle jednoho z nejvýznamnějších rakouských námořních velitelů a blízkého přítele Schwarzenbergů. V salonu je jako památka umístěn lodní můstek ze slavné fregaty Schwarzenberg, vlajkové lodi admirála Tegetthoffa. Přímo z lodního můstku se oknem otevírá pohled do prostoru před zámkem a nad oknem je do kamene vytesaný erb Schwarzenbergů s devízou Nic než právo.

Zámek Hluboká je podle této představy loď, která se svou devízou připlouvá z minulosti, důstojně proplouvá přítomností a neohroženě směřuje v roce 2018 do 21. století. Je nám ctí, že můžeme být na palubě, snažíme se udávat správný směr a přejeme si v našich neklidných dobách šťastnou plavbu,” uvedl ředitel NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Reklama

Výběr článků

Načítám