Hlavní obsah

Zámek Duchcov, Royal Dux a Casanova. Společným jmenovatelem je porcelán

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se řekne Duchcov, pak téměř každého napadne – zámek, Casanova, porcelánka. A tato tři slova se v minulých dnech propojila. Před koncem loňského roku se několikrát sešli zástupci závodu Royal Dux Bohemia a správy státního zámku Duchcov, aby se společně zamysleli nad novými formami spolupráce.

Foto: Libuše Maxová

Hrnky s motivy Casanovy a zámku Duchcov z porcelánky Royal Dux

Článek

„Jde o vzájemnou podporu a prezentaci. Jsme sousedé, patříme k nejvýraznějším bodům v tomto místě, takže bychom měli spolu více spolupracovat a pokoušet se Duchcov ještě výrazněji zviditelňovat,“ tvrdí ředitel zdejšího závodu společnosti Český porcelán Ing. Radislav Feix.

Zatím se toto propojení objevuje na jedné z porcelánových stezek. Český porcelán připravil projekt, který spojuje turisticky zajímavá místa Teplicka, jejichž společným jmenovatelem je porcelán.

Turisté tak na nich zavítají třeba do oseckého kláštera, teplického Regionálního muzea, ale také do duchcovského zámku a v neposlední řadě do porcelánky, manufaktury Royal Dux, jež se zabývá dlouhá desetiletí ruční výrobou figurálního a ozdobného porcelánu a je ve svém oboru špičkou nejenom v České republice.

„Ti, co se rozhodli vydat po porcelánové stezce Po stopách Giacoma Casanovy, mají možnost vidět v duchcovském provozu rovněž úpravu povrchu porcelánových hrnků pískováním. Budou-li mít štěstí, tak tu třeba spatří výrobu modrého či hnědého hrnku s motivem zámku nebo Casanovy. Tedy těch, které patří mezi letošní novinky,” uvedla Libuše Maxová ze závodu Royal Dux.

Ztvárnění, výběr tématu, barev i druhů těchto hrnků, to je společné dílo vedení správy duchcovského zámku a porcelánky. Před Vánocemi se totiž domluvili nachystat pro novou sezónu ojedinělé prezentační a upomínkové předměty typické pro toto místo. První stovku převzali na zámku – jak bylo domluveno – k zahájení letošní návštěvnické sezóny. Hrnky jsou ve čtyřech provedeních a prý se líbí. Soudě podle zájmu prvních letošních návštěvníků. 

Začátek sezóny tu nabídnul další novinku – otevření zámecké kavárny ve vstupních prostorách, v níž se našlo rovněž místo pro prezentaci zdejšího figurálního a ozdobného porcelánu. „Podle pracovníků správy zámku se příchozí pravidelně ptají na historii i současnost porcelánky a chtějí vidět její výrobky, vždyť toto k Duchcovu neodmyslitelně patří. Proto také v expozici i na dalších místech zámku rozhodně nemohou chybět,” dodala Maxová.

Reklama

Výběr článků

Načítám