Hlavní obsah

Zámeckou oranžérii v Lysicích navštívilo o víkendu téměř 600 návštěvníků

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplého předjarního počasí využili o víkendu 1. a 2. března návštěvníci zámku v Lysicích. Téměř 600 lidí navštívilo mimořádně otevřenou oranžérii a skleník, je to o třetinu vyšší návštěvnost než při otevření skleníků v loňském roce.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Návštěvníci zde zhlédli nejen keře kvetoucích kamélií, ale rovněž stromy kamélií, které jsou raritou v České republice. K vidění byly i další kvetoucí rostliny a sbírka citrusovníků.

Do obnovené oranžérie zámku Lysice byly kamélie převezeny z Karlových Varů v letech 1996–97. Jednalo se o šestici vzrostlých exemplářů dosahujících výšky téměř pěti metrů.

Karlovy Vary však nebyly původním místem, kde byly tyto stromy kamélií pěstovány. Je velmi pravděpodobné, že v období 2. světové války byly právě převozem z Drážďan do Varů uchráněny před bombardováním.

Další "květinovou" akcí bude výstava Jaro na zámku aneb I květiny z depozitáře. Výstava se uskuteční na zámku v Lysicích od 18. do 27. dubna denně, včetně velikonočních prázdnin a Velikonočního pondělí. Obdivovat můžete nejen květinová aranžmá a mobiliář s motivem květin, ale vystaveny budou i předměty z depozitářů. Ve dnech 20. a 31. dubna bude opět otevřena zámecká oranžerie a skleník.

Kamélie japonská je okrasná rostlina pěstovaná v Asii už stovky let. V Evropě začala být známá od osmnáctého století. V 19. století bylo sbírání kamélií zálibou nejen šlechty, ale i jiný majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly speciální skleníky a kvetoucí rostliny se používaly k výzdobě zimních zahrad.

Květy kamélií byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, ale pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození. Kamélie jsou stálezelené keře nebo stromy a existuje několik stovek různobarevných odrůd. U nás pravidelně rozkvétají v zimě. Přestože paneláková éra kaméliím příliš nepřála, nevyhovuje jim příliš suchý a přetopený interiér, jsou kamélie v posledních letech velmi vyhledávanými květinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám