Hlavní obsah

Zákazníci berou pálenice útokem, někde se čeká i přes hodinu

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní bohatá úroda ovoce poskytuje dostatek prostoru pro jeho specifické využití. K vypálení lidé přiváží švestky, jablka, hrušky i broskve.

Foto: Jan Kaše

Starý Klíčov - před pálenicí se tvořily dlouhé fronty

Článek

Na většině míst je v plném proudu sklizeň ovoce, kterého se letos i přes velké sucho urodilo dostatek. Není tedy divu, že část úrody putuje na výrobu alkoholických nápojů, a to zejména slivovice, hruškovice a kalvádosu.

Některé pálenice ale již odmítají přijímat jablka, hrušky a broskve, protože by nezvládaly uspokojovat potřeby svých zákazníků. Rovněž i doba přípravy a výroby destilátu se začíná prodlužovat.

Například vyhlášená pálenice ve Starém Klíčově na Domažlicku, která má motto: z Vašeho ovoce, Vaše pálenka, dává v současné době termín k odebrání až jaro příštího roku.

„Jezdím sem každý rok, ale letos vezu rekordní množství švestek. A to jsem ještě neotrhal všechno. Slivovice z Klíčova je opravdu vynikající,“ popsal postarší muž, v jehož autě se nacházelo osm plných beden tohoto ovoce.   

A jaké množství je potřebné pro vypálení litru slivovice? Je to různé, záleží na kvalitě švestek, ale přibližně je třeba počítat se zhruba 10 kg. Cena se pak pohybuje kolem 160 Kč za litr, a to včetně zpracování ovoce (přípravy kvasu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám