Hlavní obsah

Zahraniční gastronomie se poprvé představí na pražském Kulaťáku

Novinky, Monika Dušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. září se budou na Farmářském trhu na Kulaťáku v Praze poprvé v ČR prezentovat produkty malých a středních farmářů ze zahraničí.

Foto: Monika Dušková

Pokrm tvoří směsice indonéských rýží s různými druhy masa, zeleniny, vajíček a kousků krevet. Podává se s chilli omáčkou a smaženými lupínky.

Článek

Proč se k tomuto kroku rozhodli, vysvětlují organizátoři trhů Pavel Šťastný a Miroslav Dušek.

“Česká republika je kapka v moři milionů farmářů. Dnes tu existuje zhruba 200 trhů a tržišť s obratem blížícím se jedné a půl miliardě korun. Ve světě jsou trhů tisíce a jejich obraty mají mnohdy zásadní vliv na fungování zemědělství v zemi. Zemědělství se nedělí na české, francouzské nebo italské, dělí se pouze kuchyně a my chceme umožnit návštěvníkům našich trhů zahraniční produkty poznat. K tomu jsme částečně využili i výhody městské části Praha 6, na jejímž územní velká část ambasád leží,” uvedli Pavel Šťastný a Miroslav Dušek.

Jako první se představí země sdružení ASEAN - tedy Indonésie, Malajsie, Filipíny, Vietnam a Thajsko. Na trzích budou prezentovat národní kuchyně kuchaři, kteří většinou vaří na ambasádách, v nabídce budou též regionální produkty z oblasti.

Výtěžek prodeje věnují země ASEAN na charitu. Akce se koná pod záštitou ambasád zemí ASEAN a Městské části Praha 6. Mořské ryby z malých farem ze zemí ASEAN dodá na trh rybářství Kolowrat.

Farmářské trhy byly v drtivé většině zásobovány doposud pouze českými producenty potravin. Taková zahraniční účast bude průlomová. Přijďte se podívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám