Hlavní obsah

Zahrada vily Stiassni soutěží o nejlepší proměnu

Novinky, Petr Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž a putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst a sídel v naší krajině. Letošního ročníku se účastní také zahrada brněnské vily Stiassni.

Foto: Petr Svoboda

Vila Stiassni je umístěna uprostřed rozlehlé zahrady.

Článek

Všechna místa, která usilují o podporu veřejnosti při hlasování, najdete na webu www.cestamipromen.cz. Fyzicky si pak lze výstavu, kde je každému místu věnován jeden panel, prohlédnout do poloviny prázdnin ve Valašských Kloboukách, do 6. září ve Vsetíně a poté do 14. září v Kašavě. Hlasovat lze až do 30. dubna 2018.

Obnova zahrady vily Stiassni byla dokončena před dvěma lety. Výsledek ale nebyl vidět hned, zejména částem osázených travobylinnou směsí trvalo mnoho měsíců, než byl výsledek znát. Rekonstrukce zahrady přímo navázala na předchozí obnovu samotné vily.

Výzkumu původní podoby se ujal Roman Zámečník, který shromáždil množství archivních dat, nepodařilo se však určit projektanta ani najít původní plány. Při obnově se tak vycházelo z ortofotomap z období těsně po II. světové válce, dochovaných fotografií a akvarelů vytvořených paní domu.

Finančně přispěl Evropský fond pro regionální rozvoj a Ministerstvo kultury ČR. Součástí obnovy bylo kácení, ošetření a výsadba dřevin, květinových záhonů, obnova cest a tarasních zdí, bazénu, tenisového kurtu, zahradního altánu a obnova skleníků.

Původní pojetí zahrady s výměrou 3,2 hektaru bylo zcela výjimečné v rámci Brna i tehdejšího Československa. V krajinářské kompozici je tu zasazeno několik budov, systém cest, prvky podporující moderní sportovní životní styl i části určené pro reprezentaci či relaxaci. Nechyběla ani hospodářská část zahrady se skleníkem a ovocným sadem.

V zahradě se však projevila zanedbaná údržba – po druhé světové válce byl areál ponechán volnému zarůstání. Bujná vegetace vyhovovala záměrům tajné bezpečnosti na ochranu tzv. Vládní vily. Původní meziválečná kompozice tak byla změněna k nepoznání.

Dnes se podoba zahrady velmi přiblížila době, kdy tu pobývala rodina textilního továrníka Alfreda Stiassni. Návštěvníci mohou obdivovat důmyslnou kompozici se společenskou terasou, intimní terasu s plaveckým bazénem, vegetací odstíněný tenisový kurt či skleníky s náznakem zásobní zahrady a ovocného sadu. V nejtěsnějším okolí vily se nachází květinové záhony i reprezentační trávníkový parter. Zahrada spolu s vilou tak tvoří působivou kulisu pro nejrůznější kulturní a společenské akce, nebo třeba jen pro tichou meditaci a pozorování přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám