Hlavní obsah

Žáci ZUŠ Zábřeh si zahráli v pražském Rudolfinu pod taktovkou Jiřího Bělohlávka

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 10. dubna vyvrcholila několikaměsíční příprava tří mladých hudebníků Simony Kubíčkové, Martina Kučery a Václava Lexmana na společný koncert členů České filharmonie a talentovaných žáků ZUŠ pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.

Foto: Petra Kucinová

Talentovaní žáci zábřežské ZUŠ se svými kantory v Rudolfinu

Článek

V programu zazněly skladby od Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Modesta Petroviče Musorgského a Franze Schuberta.

Orchestr byl složený ze 105 hráčů. K 24 členům České filharmonie se přidali žáci 30 základních uměleckých škol z 5 krajů České republiky (Jihočeského, Karlovarského, Olomouckého, Středočeského a Ústeckého). Olomoucký kraj reprezentovaly vedle ZUŠ Zábřeh také ZUŠ Uničov, ZUŠ Iši Krejčího Olomouc a ZUŠ B. Kozánka Přerov.

Zábřežští žáci obsadili významné pozice, ze tří vypsaných míst pro bicí byli dva žáci ze Zábřehu, Simona Kubíčková získala jedno ze dvou míst pro druhý klarinet. Samotnému koncertu předcházela dvě víkendová setkání a zkoušení s filharmoniky. Příprava byla završena pětidenním soustředěním všech hráčů v pražském Rudolfinu.

Česká filharmonie ve spolupráci s Asociací základních uměleckých škol ČR pořádá tento unikátní projekt již třetím rokem, každý rok je vybráno 5 krajů a žáci ZUŠ se spojí s profesionálními umělci a vytvoří jedno těleso.

Jaký je smysl společného orchestru?

Setkání a vzájemná inspirace mladých lidí, kteří jsou vedeni k hudbě v základních uměleckých školách, a špičkových profesionálních umělců. Proto vede každou nástrojovou skupinu zástupce České filharmonie; stává se spoluhráčem a rádcem.

V neposlední řadě je to i posílení schopnosti společné hry a vzájemného porozumění a pochopení. Všichni žáci byli ochotni díky této inspiraci na sobě pracovat s nevídanou energií a neskrývaným nadšením.

Velké poděkování patří učitelům ZUŠ Zábřeh Pavlu Doubravovi, Vítu Komárkovi a Luboši Vepřkovi za veškerý čas a cenné rady při přípravě žáků na tento životní zážitek - stát na pódiu Dvořákovy síně v Rudolfinu pod taktovkou Jiřího Bělohlávka a hrát zcela zaplněnému sálu i balkónům, které neuvěřitelný výkon tělesa ocenily nadšenými ovacemi ve stoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám