Hlavní obsah

Žáci Základní umělecké školy v Dobrušce připravili benefiční koncert a podpoří záchranu varhan

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní umělecká škola v Dobrušce nejen vychovává zdatné hudebníky, ale také vede své žáky k zájmu o dění v oblasti kultury. Už podruhé proto nestojí stranou ani v případě snahy zachránit vzácné varhany a už podruhé připravila benefiční koncert na podporu opravy královského nástroje.

Foto: Abakus (archiv)

Benefiční koncert žáků ZUŠ Dobruška, kterým podpoří záchranu varhan, se uskuteční v kostele sv. Prokopa v Přepychách 28. dubna v 18 hodin.

Článek

Mladí adepti vystoupí i se svým pedagogem 28. dubna a znovu podpoří dobrou věc. Po loňském koncertu v Husově sboru v Dobrušce se tentokrát představí na benefičním koncertu v kostele sv. Prokopa v Přepychách, aby svým uměním a následně výtěžkem ze vstupného přispěli na sbírkové konto na záchranu královského nástroje, postaveného v roce 1872 Amandem Hanischem z Rychnova nad Kněžnou.

V přepyšském kostele se představí vybraní studenti varhanní a klavírní třídy pedagoga Vladimíra Jelínka - Jan Slavkay (varhany), Alice Prostředníková (klavír), Lucie Šitlerová (varhany), Lenka Hubáčková (klavír) a Jan Preclík (varhany) a jejich hosty budou violoncellisté Klára Hůlková, Jiří a Josef Tužilovi ze třídy Anny Vrbové stejné školy.

Příznivci hudby a všichni, kteří příspěvkem ve formě dobrovolného vstupného pomohou navýšit částku na sbírkovém kontě, jež už přesáhla 275 tisíc korun, uslyší v jejich podání skladby světových velikánů Beethovena, Haydna, Dvořáka, Telemanna a dalších.

Přestože se iniciátor benefiční akce - pedagog, varhaník a klavírista Vladimír Jelínek - narodil a žije v Praze, vyučuje na Základní umělecké škole v Dobrušce už dvanáctým rokem. O svých žácích, kteří mu dělají radost, prohlásil: „Jsou na vysoké úrovni často převyšující kvalitu v Praze. Některé z nich doprovázím na koncertech a soutěžích, hrají úžasné věci.” Vystavil tím tu nejlepší pozvánku k účasti.

Benefiční koncert v Přepychách, který začíná v 18 hodin, bude tedy jistě krásným hudebním podvečerem, ale také dalším příspěvkem k naplnění úsilí týmu složeného ze zástupců obce Přepychy, místní farnosti a spolku PROVARHANY, který věří, že vahany na kůru tohoto kostele budou v dohledné době znovu znít nádhernými tóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám