Hlavní obsah

Žáci prezentovali svůj um a dovednosti v soutěži Řemeslo má zlaté dno

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník rukodělné soutěže Řemeslo má zlaté dno, kterou vyhlašuje Plzeňský kraj, zná své vítěze.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Třetí ročník rukodělné soutěže Řemeslo má zlaté dno, kterou vyhlašuje Plzeňský kraj, zná své vítěze.

Článek

Soutěž si klade za cíl popularizovat řemeslné obory mezi žáky základních a středních škol, zvýšit zájem žáků o technické obory vzdělávání a motivovat je ke studiu těchto oborů na středních školách. Soutěže se mohli zúčastnit žáci všech škol na území Plzeňského kraje.

Soutěžilo se celkem ve třech věkových kategoriích a krajského kola se zúčastnilo 34 škol z celého Plzeňského kraje s 57 soutěžními výrobky. Vystavené soutěžní práce si přišlo prohlédnout více než 200 návštěvníků.

Žáci do soutěže zasílali různé typy vlastních výrobků (např. hračky, suvenýry, vyučovací pomůcky, oděvní doplňky, vybavení domácnosti či hlavolamy apod.).

"Podmínkou účasti v soutěži bylo vlastnoruční vytvoření výrobku bez pomoci dospělých. Technika zhotovení nebyla omezena, stroje se mohly používat pouze pod dohledem dospělých. Každá škola, jejíž žáci se soutěže zúčastnili, musela do konce dubna uspořádat školní kolo soutěže, kde v každé z obsazených věkových kategorií vybrala jednoho vítěze, který postoupil do krajského kola soutěže," uvedl náměstek hejtmana pro oblasti školství, mládež, sport a ekonomika Jiří Struček.

Krajské kolo následně proběhlo v květnu ve Středisku služeb školám v Plzni. Dne 7. května zasedla odborná porota, která určila pořadí prvních tří vítězných výrobků v každé soutěžní kategorii. Následně ve dnech 9. – 17. května proběhla v sídle Střediska služeb školám výstava soutěžních prací v rámci krajského kola soutěže. Návštěvníci mohli svými hlasy rozhodnout o udělení Ceny diváka.

Vítězem v kategorii 1. - 5. ročník ZŠ se stal Jan Souček, v kategorii 6. - 9. ročník ZŠ Martin Karhan a 1. - 2. ročník SŠ Luboš Kasl.

"Některé výrobky byly tak dokonale a profesionálně zpracovány, až člověk žasnul, co žáci a děti v tomto věku dokáží. Porota neměla vůbec jednoduchý úkol vybrat ty nejlepší. Tato soutěž je pro účastníky dobrý počin i do budoucna, protože už na základní škole se žáci mohou směrovat k budoucímu povolní," doplnil Jiří Struček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám