Hlavní obsah

Záchranná stanice Drosera Bublava se představila v Chodově

Novinky, Miloš Volek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavou prezentaci své činnosti a představení vozidla s novým vybavením přijela představit do Ekocentra Chodováček záchranná stanice Drosera Bublava.

Foto: Miloš Volek

zážitkem pro kluky bylo moci si vzít do rukou uspávací pušku

Článek

Pro oddíl Mladých ochránců přírody Českého svazu ochránců přírody v Chodově přijeli členové záchranné stanice předvést na sklonku roku své nové vybavení k odchytu zvěře.

Na předvedené vybavení vozidla pro záchranu živočichů přispěla Nadace ČEZ částkou 227 525 korun prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů. Jak řekl Tomáš Smolík ze záchranné stanice Drosera, odchytové manipulační pomůcky výrazně přispějí ke snížení traumatických stavů zachraňovaných zvířat. 

Provoz stanice - jak potvrdil její duchovní otec, správce, ošetřovatel, fotograf a předseda sdružení Drosera Tomáš Smolík - a příjem živočichů je zajištěn celoročně 7 dní v týdnu obsluhou stanice nebo pověřenou osobou. Zařízení je od roku 2009 členem Národní sítě záchranných stanic pro oblast Karlovarského kraje.

„Zajišťujeme převzetí nalezeného jedince, transfer do zařízení jak volně žijícího živočicha s handicapem, tak nalezená mláďata, veterinární odborné vyšetření, ošetření s následnou péčí, dokrmení, rehabilitaci a opětovné vypuštění jedince přímo v místě nálezu nebo v předem vytipovaných lokalitách,” uvedl Tomáš Smolík.

Někteří vážně poranění jedinci zůstávají v zařízení na dožití a jsou umístěni v expozičních voliérách. Slouží jako důkaz bezohlednosti lidí a jejich lhostejnému chování k živočichům i přírodě.

„Nejsme zařízení typu zoologické zahrady, ale léčebné a rehabilitační zařízení, proto do stanice není umožněn vstup. Expoziční voliéry jsou umístěny na okraji pozemku - jen tyto máme přístupné široké veřejnosti. Zachránění živočichové, kteří se nemohou po odchytu vrátit zpět do volné přírody, potom najdou svůj nový domov v záchranné stanici Drosera na Bublavě. V loňském roce prošlo touto stanicí kolem 300 kusů zvěře. K nejzajímavějším patří sovice sněžní nebo kulíšek nejmenší,” dodal Smolík.

Přijatým živočichům je věnována potřebná odborná péče, zajištěná veterinárním lékařem a obsluhou stanice. Při doléčení jsou jedinci následně vypuštěni do svého přirozeného prostředí. Někteří, převážně dravci, pro svůj handicap zůstávají na dožití ve stálé péči na stanici a jsou umístěni do připravovaných prezentačních voliér.

Reklama

Výběr článků

Načítám