Hlavní obsah

Za rok oslaví Obchodní akademie v Příbrami sté narozeniny. Přípravy již začaly

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1920 byla ve středočeské Příbrami založena střední ekonomická škola. Za sto let toho zažila skutečně mnoho, v dobrém i ve zlém. Narozdíl od svých začátků nemusí dnes bojovat o vlastní budovu či učitele, ale pouze o žáky. Za rok oslaví sto let své existence. Přípravy už začaly.

Foto: Archiv školy

Fotografie školy z počátku 20. století.

Článek

„Stoleté výročí je mimořádně významné a jsem velice ráda a poctěna, že u toho mohu být. Připravujeme celou řadu akcí, a to jak pro žáky, zájemce o školu, bývalé absolventy, tak i pro širokou veřejnost. Pro tu například vyhlásíme soutěž o nejstarší vysvědčení nebo maturitní tablo,“ líčí současná ředitelka Obchodní akademie a Vyšší odborné školy v Příbrami Marcela Blažková.

Před deseti lety škola vydala almanach, ten se nyní dočká rozšíření o dekádu a následně druhého vydání. Škola připravuje také výstavu, kterou bude moci navštívit široká veřejnost a v září 2020 se uskuteční také slavnostní setkání pro absolventy, učitele a další hosty. U příležitosti stého výročí dojde i k předávání pamětních plaket vybraným osobnostem, které se o ekonomické školství ve městě zasloužili.

„Nyní již zhruba tři měsíce pracuje organizační tým, který bude mít mnoho úkolů, například kontaktovat pamětníky či absolventy a udělat s nimi rozhovory do almanachu či od nich získat cenné informace z historie školy. Připravujeme také mediální pásmo o historii školy, o tom, jak se postupně měnily obory, jak se vyvíjel počet žáků i o tom, jak škola dlouho bojovala o svoji existenci třeba i tím, že se snažila získat pro sebe vlastní stálou budovu. Naším úkolem je také na všechny aktivity získat dostatek finančních prostředků, takže musíme oslovit nejen zřizovatele a město, ale též firmy v okrese a další potenciální partnery,“ říká Marcela Blažková.

Město Příbram navíc nyní provádí opravu fasády a opravu a částečnou výměnu oken v hlavní budově školy, která městu patří. „Práce by měly být hotové na konci října a město za ně zaplatí 8,35 milionu korun,“ sdělila tisková mluvčí města Eva Švehlová.

„Za opravu fasády jsme moc rádi, víme, že se jedná o finančně náročnou záležitost. Na druhou stranu je to takový pomyslný první krok v rámci oslav. Něco, co každý student, učitel i kolemjdoucí vidí, když kolem školy prochází. Děkujeme tedy vedení města za podporu,“ dodala ředitelka školy Marcela Blažková.

Ke speciální příležitosti založila škola také speciální profil na sociální síti Facebook a webové stránky stoletkoly.cz, které nyní plní obsahem. Stému výročí přizpůsobí škola i dny otevřených dveří, uvažuje se také o soutěži pro studenty na návrh nového školního loga nebo loga ke stému výročí.

Reklama

Výběr článků

Načítám