Hlavní obsah

Za krásou Pusteven kolem dřevěného kostela, studánek a vodopádu

Novinky, Dušan Jurek

Dřevěný kostel, vzpomínka na minulost, přírodní krásy, architektura Dušana Jurkoviče to vše navlečené na jedné turistické trase. Vydejme se na beskydské Pustevny. Ti, kdo se rozhodnou sem dojít z Kunčic pod Ondřejníkem, nebudou muset litovat námahy a pár kilometrů navíc.

Foto: Dušan Jurek

Kaple sv.Prokopa a sv.Barbory

Článek

Kromě nádherné přírody je čeká dřevěný kostel převezený z Podkarpatské Rusi, studánky - Leopoldka a Dudlavá, pietní místo partyzánských bojů s další studánkou, samotné Pustevny s nenapodobitelnou architekturou Dušana Jurkoviče a na zpáteční cestě vodopády na potoce Bystrá. 

Naše první zastávka se nachází na společné trase turistických cest modré a žluté značky v samotných Kunčicích pod Ondřejníkem. Dřevěný řeckokatolický kostel ze 17. století, původem z Podkarpatské Rusi, zakoupil od farníků obce Hliňance v roce 1928 generální ředitel vítkovických kamenouhelných dolů, ing. Eduard Šebela.

Stavba byla rozebrána na jednotlivé označené díly, převezena po železnici a opět poskládána do své původní podoby v místě nacházejícím se naproti tehdejšímu Šebelovu sídlu v Kunčicích pod Ondřejníkem. To se stalo v roce 1931. Kostel původně zasvěcený archandělu Michaelu byl novým majitelem zasvěcen sv. Prokopu, patronu země české, a sv. Barboře, ochránkyni horníků. První obřad, který se zde konal, byla svatba dcery ing. Šebely s hrabětem Larischem.

Žlutá značka KČT nás pak povede vzhůru svahy Malé Stolové hory k zastavení druhému. Je jím studánka Leopoldka pojmenována po arcibiskupu Leopoldovi. Nachází se poblíž lesnické chaty pod rozcestníkem Malá Stolová. Její pramen bývá označován za velmi vydatný a čistý. 

Od rozcestníku budeme pokračovat ve stopě červené značky KČT. Zavede nás úbočím Kněhyně po hranici NPR Kněhyně - Čertův mlýn nejen ke druhé studánce Dudlavá, ale také k pomníku partyzánských bojů v Beskydech. Odbočkou od Kněhyně - sedlo můžeme navštívit třetí ze studánek naší trasy pojmenovanou U partyzánky. V jejím sousedství najdeme pomník věnovaný partyzánce Růženě Valentové pocházející z Olomouce, která zahynula v roce 1944. 

Přes Čertův mlýn pak sestoupíme k rozcestníku Tanečnice - sedlo. Tady máme na vybranou, zda k Pustevnám dojdeme přes vrchol Tanečnice, nebo po jeho úbočí. Můžeme zvolit jednu cestu tam a druhou jako zpáteční variantu. Naše zpáteční stopa totiž vede po zelené značce KČT zpět do Kunčic pod Ondřejníkem právě od tohoto rozcestníku.

A jsme u cíle. Pustevny - své jméno získaly podle poustevny, která zde stála až do konce 18. století. Nepřekonatelná architektura Dušana Jurkoviče nesmazatelně spojená s tímto místem - útulny Maměnka a dnes vyhořelý Libušín, postavené v roce 1899, jsou dodnes středem obdivu každého z turistů při jeho pouti na Radhošť. 

Zpáteční cesta nás zavede zelenou značkou beskydskými lesy k vodopádu na potoku Bystrá a pak k rozcestníku Na Pekliskách, a to jsme již takřka u konce celého putování - v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Celá trasa měří zhruba dvacet kilometrů, až na prudké stoupání na počátku k rozcestníku na Malé Stolové jde o pohodový turistický výšlap s výhledy na překrásnou místní přírodu a s poznáním trochy historie zdejšího kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám