Hlavní obsah

Za hranicí v Bavorské Železné Rudě vystavují grafiky Salvadora Dalího

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V galerii Kunsträume grenzenlos v Bayerisch Eisenstein v bezprostřední blízkosti hraničního nádraží Železná Ruda - Alžbětín se koná mimořádná výstava mistrovských grafických děl Salvadora Dalího. Výstava je přístupná do 23. března.

Foto: Marek Velebný

Galerie v Bayerisch Eisenstein

Článek

V Bayerisch Eisenstein (Bavorské Železné Rudě) v bezprostřední blízkosti hraničního nádraží Železná Ruda - Alžbětín se koná mimořádná výstava mistrovských grafických děl Salvadora Dalího v nové galerii umění Kunsträume grenzenlos. Celkem tři sta originálně signovaných prací umožňuje náhled na umění Salvadora Dalího, který vycházel z myšlenek odkrývání světa iluzí, přání, snů a sebepoznání.

Výstava se věnuje méně známému aspektu Dalího tvorby - grafice. Vystavené, převážně barevné tiskové litografie, dřevoryty a rytiny představují ojedinělý komplex v rámci umělcova souborného díla. Dalí se často pomyslně obracel ke klasikům světové literatury.

Je zde vystaven patrně nejznámější cyklus Dalího grafických prací, tj. litografie k Donu Quijotovi. Dalí občas sáhl k neobvyklým metodám a technikám, házení sáčků s barvami na plátno nebo malování rohem nosorožce. Na výstavě je dále k vidění 100 listů k Danteho Božské komedii.

Největší zvláštností jsou tzv. Caprichos, 80 rytin suchou jehlou, kde Dalí surrealisticky přepracoval rytiny Francisca de Goyi. Raritou jsou fotokoláže nebo Dalího třídimenzionální grafiky s názvem 10 receptů na nesmrtelnost. Kromě Hledání Svatého Grálu, je možné v Bavorské Rudě obdivovat ilustrace např. k Alence v říši divů.

Výstava je obohacena o dvě desítky fotografií Václava Chocholy, který měl možnost v roce 1969 v Paříži Salvadora Dalího fotografovat.

Hraniční galerie umění v Bavorské Rudě je otevřena od středy do neděle do 23. března. Výstava je ve třech patrech na ploše 600 metrů čtverečních. K vidění jsou také díla současných umělců regionu. V galerii se domluvíte česky a je možné si také předem koupit vstupenku v korunách v Bavorském Infocentru v Plzni. V galerii je možné využít prohlídky s průvodkyní v němčině.

V blízkosti galerie se nachází také železniční muzeum Lokalbahn muzeum s expozicí lokomotiv, železničních vozů a také výstavou fotografií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám