Hlavní obsah

Za Ferdinandem Peroutkou na Strž

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Ferdinanda Peroutky zaznívá v poslední době velmi často a v různých souvislostech. Kdo byl Ferdinand Peroutka? V čem by pro nás mělo být jeho dílo inspirující? Co je pravdy na obviněních, kterých se mu nedávno dostalo? Odpovědi nabídne čtvrtý ročník konference na Strži.

Foto: Archiv Památníku Karla Čapka
Článek

Téma konference na Strži bylo určeno mnohem dříve, než se prezident Miloš Zeman rozhodl vynést o Ferdinandu Peroutkovi svůj osobní soud. Svým prohlášením pouze ujistil organizátory konference, že téma zvolili správně - sto dvacet let od narození jednoho z našich nejlepších žurnalistů je potřeba objektivních informací o redaktorovi časopisu Přítomnost, spisovateli, spoluzakladateli Rádia svobodná Evropa a příteli Karla Čapka.

Památník Karla Čapka nabízí jako jediný v republice stálou expozici o životě a díle této nepřehlédnutelné osobnosti první republiky a neváhal se tak z podstaty věci připojit k protestům Sdružení Ferdinanda Peroutky proti výrokům prezidenta otevřeným dopisem.

V sobotu 28. března od 10 hodin pak návštěvníkům nabídne celý blok přednášek o životě a díle Ferdinanda Peroutky. Vzhledem k omezenému počtu míst organizátoři doporučují rezervaci míst (318522265).

Program:

Program zahájí příspěvkem Novinář Ferdinand Peroutka - od eléva po ředitele československé sekce Rádia Svobodná Evropa Mgr. Radana Kolčavová. Příspěvek nabídne především přehled hlavních milníků v životě talentovaného a respektovaného novináře, který nikdy nepřestal doufat v kariéru spisovatele.

Představí osobnost Ferdinanda Peroutky coby novináře, publicisty i rozhlasového reportéra, a to od doby, kdy jako elév působil na počátku 20. století v umělecky orientovaných listech, přes významné publicistické období první republiky, snahu v poválečném Československu o navázání na tradici republikového mediálního světa, až po jeho odchod do exilu a s ním spojenou éru rozhlasové žurnalistiky.

Na magistru Kolčavovou naváže Mgr. Libuše Koubská s příspěvkem Peripetie polistopadové Přítomnosti. Ten se bude zaobírat vývojem časopisu Přítomnost po jeho obnovení v roce 1990. Pokusí se odpovědět na otázku, jak dopadla snaha obnovit peroutkovskou podobu Přítomnosti, jaký byl okruh autorských osobností, které s časopisem téměř dvacet let úzce spolupracovaly, jak a v čem časopis navazoval na prvorepublikovou tradici Přítomnosti i krátkou poválečnou historii Dnešku a zejména tím, jaká témata nastoloval, jak se vyjadřoval k aktuálním problémům a zda se mu to vedlo.

Třetí příspěvek se bude věnovat problematice méně známých textů Ferdinanda Peroutky a připravil si ho PhDr. Martin Groman, Ph.D. Především jde o dvě povídky, Linoleum a Trapná povídka, které Peroutka napsal v padesátých letech v newyorském exilu. Snažil se jimi proniknout do amerického literárního prostředí jako autor tzv. short stories, ale zároveň jimi navazuje na čapkovskou literární tradici. Na příkladu těchto povídek se zamyslíme nad Peroutkovou situací v exilu i nad jeho neuskutečněnými snahami o asimilaci v novém prostředí.

Své příspěvky přednesou také Terezie Kaslová a Erik Tabery, kteří se s posluchači zamyslí nad odkazem a stále aktuálními myšlenkami Ferdinanda Peroutky.

Celý program včetně informací o přednášejících naleznou zájemci už nyní na webových stránkách Památníku Karla Čapka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám