Hlavní obsah

Za Bohumilem Hrabalem do nymburského muzea

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nymburce prožil spisovatel Bohumil Hrabal dětství a mládí. Toto polabské město bylo pro něj i pro jeho pozdější tvorbu velkou láskou a inspirací.

Foto: Jan Řehounek

Hlavní expozice v nymburském muzeu věnovaná Bohumilu Hrabalovi.

Článek

Na otázku, co pro něj Nymburk znamená, odpověděl: „Procházka podle Labe do Píst nebo Kovanic je pro mne nejkrásnější cestou na světě. Tady klopýtám o svoje mladší a chlapecká léta. Tady přemýšlím a jsem šťasten. I když jsem rodák z Brna, zde je můj rodný kraj, kde jsem žil svůj krásný život. V Praze se mi často stýská po Polabí. A tak za šest korun čtyřicet si kupuji jízdenku Libeň - Nymburk hlavní nádraží.“

Nymburští na svého spisovatele nezapomněli. V roce 1998, nedlouho po jeho smrti, zřídili v nymburském Vlastivědném muzeu stálou expozici Bohumila Hrabala.

Soubor nainstalovaných předmětů a dokumentů tvoří tři samostatné bloky, které kopírují prostorové členění expozice.

Ve stylizované spisovatelově pracovně našla své místo celá škála unikátních předmětů uvádějících návštěvníka do soukromí velkého pábitele a života jeho rodiny. Nechybí tu prací stroje Consul a Torpedo, na nichž byla napsána většina Hrabalových textů.

Na věšáku visí bundička, klobouk a známá beranice. Zarámované fotografie prarodičů Kilianových doplňují rodinné písemnosti a dokumentární snímky matky Maryšky, otce Francina, strýce Pepina, bratra Slávka, manželky Elišky-Pipsy, přátel.

V knihovně ve výklenku si můžeme prohlédnout autorovy knihy, ale i legendární námořnickou čepici strýce Pepina. Trojrozměrné předměty z osobního vlastnictví Bohumila Hrabala a příslušníků jeho rodiny doplňují historické snímky dokládající užívání těchto předmětů.

Další část expozice v chodbičce mapuje vztahy B. Hrabala k výtvarnému umění, divadlu nebo filmu.

Hrabalův vřelý vztah k pivu, daný dětstvím stráveným v pivovaru, připomíná poslední část expozice, představující interiér a zázemí starobylé české hospody. Život v Nymburce Hrabalova dětství navozují dobové fotografie města a reklamní slogany místních řemeslníků a podnikatelů. Dojem stylového interiéru dokreslí možnost shlédnout dokumentární film o Bohumilu Hrabalovi a při tom ochutnat místní kvalitní Postřižinské pivo.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám