Hlavní obsah

Z torza nedostavěného střediska na zlínském sídlišti je hromada sutin

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechvalně proslulá dominanta největšího zlínského sídliště Jižní Svahy, běžně nazývaná torzem, po sedmadvaceti letech konečně mizí z povrchu zemského. Bourací práce jsou v plném proudu, skelet se mění v hromadu sutin a město plní slib občanům, že v druhém pololetí je tohoto objektu zbaví.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Po sedmadvaceti letech se nedostavěné torzo změnilo v sutiny.

Článek

„Jsem ráda, že tato ostuda sídliště i celého města konečně zmizí a s nimi i bezdomovci, kteří zde našli útočiště - někteří z nich obtěžovali nakupující v nedalekých supermarketech,“ řekla paní Zdenka s tím, že bourací práce sleduje z okna svého bytu.

Speciální stroj už několik dnů odstříhává nůžkami kusy stavební konstrukce, které jsou následně drceny na menší kusy. „Stavební práce potrvají nejdéle do října. Demolici torza zajišťuje specializovaná firma z ostravských Vítkovic. Práce provádí tak, aby co nejméně obtěžovaly obyvatele sídliště,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Konkrétně to znamená, že o nedělích a některých sobotách je na staveništi klid. Objekt je průběžně kropen vodou, aby se prach příliš nešířil,“ upřesnil primátor Miroslav Adámek.

Za odstranění torza město zaplatí částku 4,7 miliónu korun. Původně počítalo s částkou více než pětkrát vyšší, cenu snížila veřejná soutěž této zakázky a technologie, kterou firma použije.

Z kusů skeletu je na hned na místě separována výztuž a další materiály. Jakmile se připraví dostatečné množství materiálu, bude na staveništi instalována drtička, která z něj vyrobí betonový recyklát použitelný na dalších stavbách města.

„Bude tedy možné použít ho jako podkladovou vrstvu při rekonstrukcích silnic, chodníků a cyklostezek, tyto práce se tak výrazně zlevní,“ upozornil radní Josef Novák, do jehož kompetencí patří doprava a nyní i demolice torza.

Torzo, nikdy nedostavěné obchodní centrum, začalo růst v 80. letech minulého století. Stavba se záhy zastavila a skelet dlouhá desetiletí hyzdil sídliště. „Město se budovu snažilo opakovaně odkoupit. Podařilo se to až v roce 2014 po mnohaměsíčních a složitých jednáních. Budovu a přilehlé pozemky o rozloze zhruba 39 tisíc metrů čtverečních získalo za 53 miliónů korun, tedy za cenu nižší, než je v dané lokalitě obvyklá. Původní požadavek, se kterým majitel do jednání vstupoval, byl přitom odhadem 90 milionů korun,“ vysvětlil Zdeněk Dvořák.

Po odstranění torza bude mít město k dispozici velmi cennou rozvojovou plochu.

„V první fázi dojde k terénním úpravám, aby prostor navázal na nedaleký Centrální park. K využití prostoru se budou moci vyjádřit obyvatelé Zlína v anketě, kterou od srpna spustíme na webových stránkách www.zlin.eu a v Magazínu Zlín,“ uvedl radní František Pilka.

Přestože podle územního plánu má vzniknout na ploše po torzu obchodní centrum, s něčím takovým radnice nepočítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám