Hlavní obsah

Z nuly k vysněným profesím – znevýhodněným dětem stačí rok a sto tisíc

Novinky, Petra Ďurčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilotní ročník projektu Samsung Tvoje šance změnil osudy devíti dospívajících z Česka a Slovenska a získal ocenění Gesto roku 2018. Nyní startuje druhý ročník s 12 znevýhodněnými, zato nadanými středoškoláky.

Foto: Samsung Tvoje šance

Účastníci druhého ročníku projektu Samsung Tvoje šance

Článek

„Projekt neznamená pouze finanční pomoc znevýhodněným dětem. Během celého roku musí účastníci absolvovat nabitý program profesního rozvoje, který je posouvá v životě dál. Získají příležitost na sobě pracovat a vzdělávat se, otevřou se jim možnosti, na které by ze své pozice nikdy nedosáhli. Podobně intenzivní podpora dětí s nelehkými životními podmínkami v Česku a Slovensku neexistuje,“ uvedla Zuzana Mravík Zelenická, manažerka CSR programů společnosti Samsung. Ta na projektu spolupracuje s neziskovou organizací Nadání a dovednosti.

„Letos proběhne sedm víkendových workshopů v Praze a Bratislavě pod vedením odborníků z mnoha oblastí, účastníci budou po celou dobu projektu vedeni kariérním poradcem. Mohou absolvovat zahraniční kurzy, veletrhy, semináře nebo složit licenční zkoušky, které pro svůj záměr potřebují. Povolené je vše edukativního rázu, co jim vylepší profesní portfolio a na co stačí rozpočet,“ dodala Zelenická.

„Kromě společných workshopů si každý během roku plní svoji osobní profesní strategii vytyčenou v počátcích projektu s kariérním poradcem. V praxi to vypadá tak, že účastníkovi, kterého zajímá například marketing, ale ještě si není jistý konkrétní oblastí, ukážeme portfolio pracovního trhu, a to pomocí exkurzí a stínování ve firmách. Naplánujeme vzdělávací kurzy a aktivity z oboru. Naučí se pracovat v různých grafických programech, absolvuje kurzy marketingu a sociálních sítí, naučí se spravovat PPC reklamy, ovládat asertivní komunikaci, orientovat se v obchodu a networkingu. Absolvuje stáže v rozličných marketingových agenturách a jazykový kurz v Anglii. Založí si živnostenský list a začne plnit své portfolio prvními zakázkami. Jedná se o tzv. dream job inkubátor,“ přiblížila Zuzana Mravík Zelenická.

Navzdory nelehké životní situaci pojí všechny bývalé i současné účastníky projektu touha pomáhat a být prospěšný svému okolí. Ať už se potýkají se špatnými podmínkami v rodině, zdravotními problémy, ústavní péčí, nebo nedostatkem finančních prostředků, chtějí se z této škatulky vymanit a dosáhnout společensky odpovědné profese – například advokát, který zastupuje rodiny v nouzi, nebo sociální pracovnice.

Letos se o to samé pokusí až 12 mladých lidí z Česka i Slovenska, kteří byli vybráni z 96 přihlášených. Navýšení počtu účastníků je jedna z mála změn, kterou si projekt Samsung Tvoje šance, oceněný v soutěži Gesto roku 2018, s sebou přinesl do druhého ročníku.

„Navíc jsme do profesní části zapojili také kariérního poradce s přesahem do psychologie, abychom byli schopni co nejlépe identifikovat niterní problémy dětí, nejenom jejich kariérní cíle. Je těžké kariérně směřovat někoho, kdo má uvnitř sebe nějaký konflikt nebo blok. Proto jsme se rozhodli věnovat stejnou intenzitu kariérnímu i osobnostnímu rozvoji uchazečů,“ doplnila Zelenická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám