Hlavní obsah

Z náchodského sirotčince zůstal jen prach, pamětníci a historici jsou smutní

Novinky, Jiří Horák

Pracovníci demoliční firmy dokončili minulý týden likvidaci sto let starého secesního domu, který v minulosti sloužil opuštěným dětem. Na jeho stavbu dokončenou v roce 1909 z větší části přispěl Josef Bartoň. Náchodští pamětníci jsou smutní. Chápou, že dům byl ve špatném stavu, nechápou ale proč.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Dům i bourací kleště odpočívají mezi dvěma demoličními dny.

Článek

"Bartoňův okresní sirotčinec v Náchodě byl postaven z daru velkoprůmyslníka Josefa Bartoně v roce 1908 a 1909, a odevzdán náchodskému okresu dne 5. prosince r. 1909," píše se v dokumentu Náchodsko z roku 1933 drženém Státním okresním archivem Náchod. Jakou souhrou náhod se dům skoro přesně na den "dožil" 101. narozenin? 

V domě, který býval výraznou dominantou města, žilo 45 až 80 sirotků ve věku od 3 do 14 let. Od roku 1925 jejich počet postupně klesal. Přesto jím za prvních 20 let existence prošlo přibližně 1200 dětí.

Sirotčinec přestal být sirotčincem začátkem druhé světové války. Potom, až do roku 1996, stavba sloužila nemocnici. Ordinovali tady dětští lékaři, bylo zde ušní, oční a nervové oddělení.

Patnáct let dům trpěl

Od roku 1996 je dům opuštěný a rychle chátrá. Nejsou ani peníze na jeho demolici, natož na údržbu. Nedaří se pro něj najít využití, přestože snah bylo několik.

Podle historiků je velká škoda, že se architektonicky i stavebně cenný dům nepodařilo zachránit. "Vůbec se nemělo dopustit nechat dům zchátrat," shodují se.

Demolice způsobila smutek i běžným občanům města, především pamětníkům. Všichni doufali, že nemocnice využije dům například pro potřeby reprezentativního ředitelství a jako vstup do nemocničního areálu. Málokdo chce dnes pochopit, že náklady na opravu by byly vyšší než praktický přínos opraveného domu.

"Neměli to nechat zpustnout. Nemuseli by nic opravovat a dům by sloužil," zlobil se starší muž, když procházel oblakem prachu z bortícího se zdiva.

Místo sirotčince parkoviště

S domem odešel nevratně další kus náchodské historie. Jediným okamžitým přínosem demolice bude vznik provizorního parkoviště na jeho místě. Budoucnost by podle dlouhodobých plánů měla místo zaplnit novostavbou nemocničního ředitelství a novým parkovacím domem.

Reklama

Výběr článků

Načítám