Hlavní obsah

Z Mníšku pod Brdy vede cesta do Řevnic také přes brdské Hřebeny

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduché spojení z našeho hlavního města vás dovede do městečka pod Skalkou - do Mníšku pod Brdy. A odtud začíná náš dnešní turistický výlet do Brd a jejich neopakovatelných přírodních krás. Od náměstí se vydáváme po zelené turistické trase vzhůru na Skalku.

Foto: Jiří Cysař

Zámek v Mníšku

Článek

Po městečku procházíme kolem Zámku a restaurace u Káji Maříka, pokračujeme stále vzhůru po novém chodníku v části města s výstavbou rodinných domků. Pro urychlení trasy necháváme zelenou turistickou trasu za sebou a stále rovně dojdeme k listnatému lesu. Zde už strmě podle velkého ukazatele po dřevěných schodech se zábradlím a upravené lesní cestě stoupáme k vrcholu, k baroknímu areálu Skalka. Po vystoupení se před námi rozprostře vpravo kostelík sv. Máří Magdalény, naproti nám klášter a vlevo křížová cesta stoupající k Poustevně. Nesmíme zapomenout se u kostelíku zastavit a podívat se do krajiny na nádherný výhled do širokého okolí.

A nyní potěšeni pohledem na českou krajinu procházíme a prohlížíme si celý barokní areál a to po zhruba dvou kilometrech výstupu z náměstí. My jsme pokračovali dále po křížové cestě až k občerstvení. Zde jsme načerpali síly na další cestu. Toto občerstvení je v  létě otevřeno po celý týden od středy do neděle.

Výlet pokračuje po zelené trase a opět prudce stoupáme až na nejvyšší vrcholek s místní Poustevnou. Zde žili čtyři mniši v dobách slávy areálu a posledním obyvatelem byl pan arcibiskup Miroslav Vlk v době jeho funkčního období. Opouštíme Skalku a začínáme lesem klesat do Řevnic.

Cesta již mírně klesá lesním porostem, až se dostáváme na louku s elektrickými sloupy. Bzučící vysoké napětí nás převede až přímo k silnici z Mníšku do Řevnic, jejž mine turistická trasa jen pár metrů kolem. A jdeme údolím Babského potoka. Potok vytvořil za milióny let nádhernou scenérii mezi dvěma vrcholy Babka a Strážný. Vlevo nad námi se ve výšce 506 metrů ukazuje prvně jmenovaný a vpravo za silnicí druhý vrcholek vysoký 507 metrů. Vše je však v hustém lesním porostu. Potok se prodírá cestu dolů a my v některých místech jsme i deset metrů nad ním a pak se najednou ocitáme přímo u břehu. Charakteristická barva vody je do rezava podle železné rudy, která se zde dříve těžila. Na Babce se těžil jaspis. Pod celým tímto rozsáhlým územím se nacházela ložiska železných rud. Byla těžena od nejstarších dob, na mníšecké straně těžba pod Skalkou skončila až v roce 1968.

A naše poslední zastavení je u rozcestníku Pod Strážným, odtud se cesty rozděluji, my pokračujeme do Řevnic, a kdo se chce podívat na Babku, může odbočit a po kilometru je na vrcholku. Poté už pomalu klesáme do města, a to nejdříve přes silnici a pak kolem Lesního divadla, abychom se objevili vedle areálu na házenou v Tyršově aleji. Dále na náměstí krále Jiřího z Poděbrad a jsme v cíli našeho výletu. Z Mníšku je to zhruba 10 kilometrů a z popisu je jasné nejdříve prudké kratší stoupání a pak delší mírnější klesání v obtížnějším terénu. V zimních a jarních měsících doporučuji turistické hole.

Reklama

Výběr článků

Načítám