Hlavní obsah

Z Los Angeles do Prahy. Veletržní palác bude hostit festival skateboardových filmů

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 1. listopadu se návštěvníkům otevřou brány Veletržního paláce v Praze, který bude hostit Mezinárodní festival skateboardových filmů. Kromě promítání nejlepších filmů z uplynulého roku je na programu i filmová soutěž o ceny, tvůrčí workshopy, výstava fotografií a doprovodný hudební program.

Foto: Archiv pořadatele

Veletržní palác v Praze bude hostit Mezinárodní festival skateboardových filmů

Článek

V Praze se letos festival koná vůbec poprvé. Historicky první ročník festivalu se ale uskutečnil už v roce 2009 v Los Angeles.

„Myšlenka uspořádat festival přišla v momentu, kdy jsem hledal nejstarší skateboardový film, a narazil jsem na film Skater Dater z roku 1965. Zjistil jsem, že na festivalu v Cannes vyhrál v roce 1966 kategorii krátkých filmů. A tak jsem si pomyslel: skateboardová videa a filmový festival – proč to nezkusit,“ uvedl zakladatel festivalu Fabrice LeMao a na otázku, proč poskytl licenci k pořádání festivalu v Praze, dodal: „To je jednoduché. Když jsem sem přijel před více než 17 lety, město mě uchvátilo. Nadchla mě místní kultura a lidé a vůbec celá atmosféra města,“ řekl Fabrice.

Cílem festivalu má být především promítnout filmy se skateboardovou tematikou a společně s jejich tvůrci a sportovci, kteří za jejich vznikem stojí, ocenit a oslavit jejich přínos pro skateboarding i filmovou kulturu. Co se týče promítaných filmů letos v Praze, představí se například film Waiting for ligtning, ve kterém dokumentaristé sledovali skateboardového vizionáře jménem Danny Way, jehož cesta světem ho přivedla až do Číny, kde se rozhodl pokořit hranice nemožného a na skateboardu přeskočit Velkou čínskou zeď.

V rámci festivalu se představí také celkem 18 filmů rozdělených do šesti kategorií nominovaných do festivalové soutěže. O nejlepší kameru, střih, režii, dokument, profil a značkové video se utkají filmy z celé Evropy. Na vítěze jednotlivých kategorií čekají hodnotné ceny v řádu desítek tisíc korun. 

V průběhu konání festivalu se návštěvníci mohou těšit na výstavu velkoformátových fotografií Dana Vojtěcha a zúčastnit se několika workshopů. Jeden z nich pořádá právě zmiňovaný Dan Vojtěch, který je mimo jiné i autorem festivalového vizuálu. Další workshop zaměřený na sportovní fotografii pak povede slovenský fotograf Kubo Križo. 

Jak postupovat před natáčením filmu a jak si připravit storyboard je pak tématem workshopu studia Drawetc, které na místě navíc vystaví vůbec první český komiks se skateboardovou tématikou. JáSám ze skateboardingu je název tvůrčí dílny Terezy Houdkové, která předvede, jak se dá ze starých a zničených skateboardových desek vyrobit šperk.

Na programu budou ovšem i besedy, a to například s jedním z nejlepších českých skateboardistů Maximem Habancem. Ten bude vyprávět svůj příběh, jak se stal profesionálním jezdcem, co pro to musel udělat a co to vlastně všechno obnáší. 

V průběhu festivalu bude k dispozici také kavárna s příjemným posezením a večery ve festivalové aréně se ponesou v tanečním rytmu pod taktovkou pozvaných DJs (NobodyListen, Aquaman, Robot, Nzym DRX a další). K dispozici bude prostorný bar s profesionálními barmankami, takže v průběhu večírku se návštěvníci dočkají i velkolepé show.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám