Hlavní obsah

Z extrému do extrému, Lipno Ice Marathon se poběží po souši

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesto, že organizátoři až do poslední chvíle věřili, že vodní hladinu lipenské přehrady pokryje led, noc ze soboty 30. ledna na neděli 31. ledna rozhodla. Vítr, který dosahoval v nárazech až 22 m/s dokázal zdevastovat i zbytky ledové pokrývky.

Foto: Lipno Ice Marathon

Závod se poběží při břehu Lipna.

Článek

„Pokud by nepřišel tak silný vítr a následovalo ochlazení, které mělo nastat koncem týdne, stále bychom byli přesvědčeni, že závod se uskuteční na ledě. Bohužel nám počasí letos skutečně nepřeje, a tak jsme z bezpečnostních důvodů začali realizovat alternativní trasu, tu závodníci absolvují po souši,” uvedla k současné situaci Adéla Černá, ředitelka závodu.

Extrémní závod

Lipno Ice Marathon - jedinečný podnik, který v České republice nemá obdoby, tak svou veskrze ledovou trať zřejmě uzří až v roce 2017. I tak ale má závodníkům co nabídnout. Od samého počátku se jedná především o extrémní závod v maratonské vzdálenosti, není to tedy klasický maraton, případně půlmaraton. Je to závod určený pro vytrvalé závodníky, kteří rádi překonávají výzvy. Letos se mělo jednat o výzvu ledovou, ale vzhledem k počasí se trať přesouvá na souš.

„Naším cílem je vést trať celého závodu co nejblíže břehu Lipna. Chceme tím docílit nejen minimálního převýšení, ale zároveň zachovat i extrémnost celého závodu. Od prvopočátku jsme avizovali, že i když nebude led, závod se uskuteční a bude i tak pekelně náročný. To, si myslím, opravdu dodržíme a závodníci si sáhnou na dno svých sil,” komentuje alternativní trať Černá.

Kameny, písek, bahno i rašelina

Závodníky tak čeká nejen krásný výhled na zimní vodní hladinu lipenské přehradní nádrže, ale i opravdu náročný terén. Trať je opravdu pestrá. Povrch je nezpevněný, místy kamenitý, jinde zase spíše písčitý. Jsou i lokality, kde na závodníky čeká pravá lipenská příroda v podobě rákosových okrsků, rašelinišť a podmáčených oblastí, kde ústí přítoky přehrady.

Půjde tedy o extrémní běžecký závod, na své si ale přijdou i freestyleři – kteří mohou stále startovat s využitím horského kola. „Slibovali jsme extrém a ten dodržíme. Závodníci, kteří měli z ledové plochy obavy, tak mohou v klidu vydechnout. Čeká je náročná trať, prolomit by se na ledu ale neměli,” slibuje ředitelka závodu.

Odměníme vytrvalce

Co nejpřesnější podobu tratě zveřejní organizátoři během prvního únorového týdne, již teď ale vzkazují všem registrovaným závodníkům, že pro ně mají připraven velký dárek pro další Lipno Ice Marathon. „Kdo absolvuje náš letošní „suchý“ ročník, může se těšit na 50procentní slevu na startovném v roce 2017. Vážíme si jejich odhodlání, a také důvěry v nás vloženou, a proto je chceme ocenit,“ vzkazuje registrovaným závodníkům Černá.

Reklama

Výběr článků

Načítám